Barve za lase so se v zadnjih letih precej izboljšale in precej manj poškodujejo kot nekoč. A ne glede na to so po barvanju las priporočljiva določena ravnanja in postopki – ali pa opustitev nekaterih – da bo barva kar se da obstojna, lasje pa sijoči in zdravi. Katerim napakam se torej izogniti, da bodo vaši lasje lepi, barva pa bleščeča in živahna tudi še po nekaj tednih?

1. Ne operite las s šamponom najmanj tri dni

Po barvanju las je priporočljivo počakati najmanj 3 dni, preden si prvič operete lase. Tako date luskicam, ki prekrivajo las, dovolj časa, da se nazaj zaprejo; barva dodobra usede in fiksira in po nepotrebnem dodatno ne obremenjujete in ne izsušujete las, ki so že utrujeni od barvanja.

2. Ne uporabljajte čistilnih ali preveč izsušujočih šamponov

Po nepotrebnem bodo še dodatno izsušili lase, ki so že tako bolj suhi po barvanju.

3. Lase raje perite malce bolj poredko kot pogosto

Pogosteje kot si perete lase, bolj izsušujete lase, ki so že tako bolj suhi po barvanju (mimogrede: lasje nikoli niso mastni, ker nimajo lojnic – mastno je lahko le lasišče, ki namasti tudi lase).

To seveda ne velja za vas, če imate mastne lase. Mastni lasje so neestetski in delujejo nehigienično, zato si jih umivajte tako pogosto, kot je to potrebno, pri čemer našamponirajte le lasišče, lase pa čim manj oz. le enkrat na teden.

4. Ne uporabljajte prevroče vode

Tudi vroča voda še dodatno izsušuje lase in dvigne lasne luske, da barva hitreje bledi. Uporabljajte čim bolj mlačno do hladno vodo in vaša barva bo izgledala bolj sveža in živahna, lasje pa bolj zdravi in sijoči.

5. Uporabljajte šampon za barvane lase

Ali suhe ali poškodovane, saj takšni manj izsušijo lase in ščitijo las in barvo. Nekateri strokovnjaki priporočajo tudi, da se izogibate šamponom, ki vsebujejo sulfate, torej sodium laureth sulfate in sodium lauryl sulfate – ali pa jih vsaj ne uporabljajte prepogosto.

6. Izogibajte se soncu

Če ne želite, da vam sonce pobledi barvo, se izogibajte premočnemu soncu in lase zaščitite s pokrivalom. Razen, če ste blond in želite, da bi bili vaši lasje še malce svetlejši, v vseh ostalih primerih pa bo sonce pobledelo vašo barvo, da bo videti sprana.

7. Maske in balzame zamenjajte za takšne, ki se ne spirajo z las

Čeprav makse in balzami lase nahranijo in navlažijo, pa je dejstvo, da vsako dodatno tretiranje in spiranje las pod vodo odstrani oz. spere tudi nekaj barve, zato je priporočljivo, da uporabljate balzame, ki se ne izpirajo, tiste, ki se oz. maske pa čim bolj poredko.

8. Izogibajte se termični obdelavi las

Vsako segrevanje las – bodisi ravnanje ali kodranje – bo lase, že tako malce poškodovane od barvanja, če dodatno poškodovalo in izsušilo. Zato se termični obdelavi las izogibajte, izvajajte jo čim redkeje in kadar že jo, uporabite kakovostne izdelke za zaščito las pred vročino. Tudi fen uporabljajte na srednji ali nizki temperaturi in ne od preblizu.

9. Izogibajte se kloru

Bazeni so že tako leglo nesnage, klor pa je strup, ki škoduje zdravju in uničuje lase ter pobledi barvo las, zato se jim izogibajte v velikem loku.

10. Izogibajte se soli

Tako sol kot tudi sonce izsušujeta lase in bledita barvo las (tudi naravno) – če delujeta v tandemu, pa bo izsušujoč učinek na lase še toliko hujši. Bolje je, da vsaj dva tedna pred dopustom na morju ne barvate las.

PREBERITE TUDI: 4 vzroki za poškodovane lase in kako si pomagati

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj