Ko nekdo v razmerju prevara, se nekateri pari razidejo, drugi ostanejo skupaj. Seveda je to odvisno od primera do primera in od mnogo drugih okoliščin – kar lahko deluje za nek par, lahko za drugega ne. Le malo parov uspe prebroditi prevaro, saj je prevara običajno posledica drugih težav v zvezi. Situacijo je zato potrebno pogledati od začetka in najti vir težav.

PREBERITE TUDI: Ali je flirtanje varanje?


Po prevari je torej potrebno natančno preučiti situacijo. Potrebno je preveriti kakovost in smisel razmerja, odnos med partnerjema. Nujno se je vprašati, ali lahko razmerje na novo vzpostavita, predvsem pa, ali je vredno; ali si tega oba želita; ali ima zveza prihodnost; ali je med njima dovolj zrelosti in ljubezni, da preučita vir težav in jih rešita, ali ne. Ko je enkrat zaupanje izdano, je potrebno veliko dela, da se ga pridobi nazaj.

Par mora po prevari iti skupaj čez zadan udarec. Prevara je lahko težava, ki se jo da odpraviti in ni nujno, da je to dolgotrajna travma. Nenehno obtoževanje še dolgo po prevari ne vodi nikamor. Ključ je narediti spremembo v vedenju, in pomembno je, da se identificira problem, ki je vodil do prevare. Potrebno je znova zgraditi zaupanje, pomemben del procesa zdravljenja pa je tudi odpuščanje.

Tole je skupno parom, ki kljub prevari ostanejo skupaj in nato uspejo zgraditi zdravo in uspešno zvezo:

1. Znata preboleti izdano zaupanje in odpustiti

Zaupanje je v razmerju izredno pomemben dejavnik, in ko ga poruši prevara, mora biti zaupanje ponovno zgrajeno. Pari, ki so preživeli prevaro, so se naučili ponovno zaupati. Sprva je seveda težko; verjetno je veliko preverjanja, spraševanja in ugibanja, a ko enkrat prebrodijo to, so močnejši kot kdajkoli.

2. Spoštujeta se

Po taki travmatični izkušnji se partnerja medsebojno bolj spoštujeta. Naučita se, da razmerje ni samoumevno, zato bolj spoštujeta tako sebe, kot partnerja v zvezi. Naučita se tudi razumevanja in potrpežljivosti.

3. Povečata si osebni prostor

Čas zase je pomemben dejavnik v vsakem razmerju in ima svojo vlogo tudi pri parih, ki so prizadeti zaradi varanja. Partner, ki je prizadel drugega, mora razumeti, da prevarani partner potrebuje nekaj časa in prostora zase, da v miru razmisli. Tudi na splošno je pomembno, da imamo posamezniki čas zase, saj le tako lahjko delamo na sebi, gradimo osebno rast, se spoznavamo, predvsem pa smo bolj samostojni in neodvisni od partnerja, zaradi česar bolje delujemo v zvezi.

PREBERITE TUDI: 32 krutih resnic o resnih razmerjih

4. Nezvestoba ustvari priložnost za osebno rast

Za oba partnerja je nezvestoba in njena posledica priložnost za osebnostno rast. Pari lahko ponovno definirajo, kaj v ljubezni in iz odnosa želijo, in kaj njihov partner pričakuje; kaj pričakujejo sami, da bodo srečni in zadovoljni. Pomembno je tudi, da spoznajo ljubezen do sebe, saj je pomanjkanje le-te pogosto razlog ,da se potrditev išče zunaj razmerja. Oba posameznika v razmerju sta zaradi doživete travme močnejša. Bolj se poznata in na novo definirata svojo moč in osebnostne lastnosti.

5. Sta bolj optimistična glede razmerja

Čeprav so prisotna negativna čustva, pa se kasneje pojavi optimizem, ki partnerja poveže. Vesta, da če sta prestala tako preizkušnjo, da je njuna vez močna in da lahko skupaj preneseta vse. Po prevari imata priložnost znova raziskati, kaj je tisto, kar ju že od začetka privlači. Opomnita se, kaj si pomenita in pogosto se znova zaljubita.

6. Sprejmeta novo verzijo sebe in razmerja

Ko se prevara zgodi, nič ni več isto. Če partnerja to prebrodita, sta se spremenila oba, spremenilo pa se je tudi razmerje. Naučila sta se sprejeti novo verzijo razmerja in svojih vlog v njem. Prejšnji del razmerja, pred prevaro je izginil. Vzpostaviti morata novo razmerje, kjer se lahko ponovno povežeta. Namesto, da eden izmed partnerjev išče srečo in zadovoljstvo zunaj razmerja, se naučita to oblikovati skupaj.

7. Imata bolj odprto in iskreno komunikacijo

Ključ do uspešnega razmerja je vsekakor komunikacija, in paru, ki je preživel nezvestobo, komunikacija pove vse. Ko stopijo na pot ozdravljenja, da bi preboleli prevaro, so možnosti, da bo komunikacija bolj kakovostna, velike. Komunikacija bo iskrena in odprta. Naučijo se soočiti s problemi in izraziti svoje potrebe in želje. Pogosteje in lažje govorijo o svojih občutkih, tudi o stresu, konfliktih, težavah. Pari, ki zdravijo svoj odnos zaradi nezvestobe, so bolj v stiku s svojimi čustvi. Naučijo se govoriti bolj odprto in iskreno o čustvih, spolnih odnosih in intimi, zaradi česar si izboljšajo tudi spolno življenje.

Prevara nikakor ni lahek dejavnik v zvezi, a je pokazatelj marsikaterih težav, ki so v razmerju bile, pa se jih je par premalo zavedal. Preživetje prevare povzroči, da je par močnejši kot par, močnejša pa sta tudi oba partnerja kot posameznika.

PREBERITE TUDI: Varanje ali: kam nas je zaneslo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj