Preden ponovno uporabite umazano brisalo za tla ali obrišete kuhinjski pult z bakterij polno gobo, preverite, kako pogosto morate zamenjati svoje osnovne čistilne pripomočke.

Gobice za umivanje posode

Umazane gobice za umivanje posode, ki sedijo ob robu pomivalnega korita, lahko gojijo nevarne bakterije, kot sta E. coli in salmonela – zato jih je nujno treba menjavati redno. Strokovnjaki priporočajo, v primeru, da je to vaš primarni način pranja posode, da gobice menjavamo tedensko.  

Brisalo za tla

Namakanje brisala za tla znova in znova v umazano vodo se hitro lahko spremeni v gojišče bakterij. Brisala za tla lahko s časom in uporabo postanejo zelo umazana, zato jih je treba menjati po nekaj mesecih, ob predpostavki, da jih redno uporabljate. Predlagamo, da jih po vsaki uporabi temeljito operete, izperete in ožamete, da bodo zdržala čim dlje.

PREBERITE TUDI: 7 stvari, ki se vam bodo zgodile, če boste imeli pospravljeno

Krpe za čiščenje

Tiste stare krpe, ki jih uporabljate za brisanje vsega, od tal do elektronike? Da, tudi te potrebujejo temeljito čiščenje. Vlažne krpe so gnezdišče za rast plesni. Najpomembnejše je, da se redno perete, še posebej, če jih uporabljate dnevno. Kadar jih ne uporabljate, jih obesite in posušite na zraku, da zmanjšate neprijeten vlažen vonj. Krpe iz mikrovlaken je treba zamenjati vsakih nekaj mesecev ali ko so preveč obrabljene, da bi jih lahko učinkovito uporabljali.

Rokavice za čiščenje

Rokavice, ki si jih nadete pred čiščenjem posode ali pomivanjem stranišča (upajmo, da ni isti par!), lahko zdržijo kar nekaj časa. Seveda, če so obrabljene, je čas, da jih za vedno zavržete. Čistilne rokavice je idealno oprati po vsaki uporabi, vendar bi jih teoretično bilo treba zamenjati šele, ko se pojavijo znaki razkroja.

Doma narejena čistila

Čeprav lahko domači pripomočki za čiščenje izgledajo in dišijo odlično, nimajo trajne moči, kakor jo imajo čistila, kupljena v trgovini. Domače izdelke je v idealnem primeru treba zavreči po vsaki uporabi, zato priporočamo, da čistila naredite le toliko, kot ga potrebujete za planirano čiščenje. Ker domači izdelki nimajo dodanih kemikalij za dolgotrajno zaščito, je večja verjetnost, da bodo s časom tudi manj učinkoviti.

Metle

Vaša metla morda predstavlja enega izmed najdaljših odnosov, ki ste jih imeli, saj vam zagotavlja dolgoletno uporabo. Poskrbite, da metlo po uporabi dobro potresete in očistite ter shranite tako, da glava ni v stiku s tlemi in da zrak lahko pride do le te.

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

Ne kopičite vseh svojih čistilnih pripomočkov drug na drugega, brez prostora za “dihanje”, saj jih boste poškodovali, pomanjkanje pretoka zraka pa bo povzročilo neprijeten vonj. Skrbno ravnajte z njimi in vračali vam bodo!

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj