… in pametnih telefonov, mnogi pa sploh ne vedo, kje začeti, ko gre za ustvarjanje varnejše spletne in digitalne izkušnje za svoje otroke.

Medtem ko vzgajajo novo generacijo, ki bo skoraj v celoti odraščala na spletu, se starši soočajo z novimi izzivi, ko otroci komunicirajo z zasloni v šoli, pri igri in doma.

Naj bo uvod lahkoten in zanimiv

Začnite tako, da izberete temo, ki bo zanimala in pritegnila vašega otroka. Če vas skrbi, koliko časa preživi na spletu, se zavedajte, da je morda bolj pomembno natančno razumeti, kako in zakaj vaš otrok ta čas preživi na spletu.

Izberite napravo, ki ustreza vašemu otroku, in začnite s preprostim jezikom, da raziščete, kako se vaš otrok počuti glede nje, in razložite njena tveganja in koristi. Spoznavanje in uporaba spletnih platform, ki jih uporablja vaš otrok, lahko veliko pripomoreta k izgradnji zaupanja in komunikacije. Humor je lahko odličen način, da ohranite ta dialog pozitiven, zaradi česar je pogovor manj zastrašujoč in vaš otrok ostane vključen. To lahko storite tako, da odigrate določene scenarije ali uporabite šaljive primere, da ponazorite pomen spletne varnosti.

Naj bo primerne starosti

Upoštevati je treba starost in stopnjo razvoja otroka, saj mlajši otroci morda potrebujejo enostavnejše razlage, medtem ko starejši razumejo bolj zapletene stvari. Na primer, starševski nadzor se lahko razlikuje za različne starosti. Mamljivo je, da se zanašate na starševski nadzor, da otroku omejite čas na spletu ali blokirate določena spletna mesta in spletne dejavnosti, a resnica je, da jih nobeno orodje ne more v celoti zaščititi na spletu.

Namesto tega je bolj pomembno, da se počutite sproščeni, ko se s svojimi otroki pogovarjate o spletni varnosti, skupnih družinskih pravilih in kar je najpomembneje – zakaj ta pravila obstajajo. Ko se bodo otroci naučili upravljati s spletom, pripravite načrt, kako jih boste nagradili z omilitvijo nekaterih omejitev.

Pomembno je tudi, da se pogovorite o tem, kakšne informacije je varno deliti na spletu. Praktičen način za zaščito zasebnosti otrok je tako, da izklopite lokacijske storitve za aplikacije ali spremenite nastavitev na “delovanje samo med uporabo”. To prepreči aplikacijam zbiranje podatkov o mestih, ki jih obiščete.

Nazadnje preverite nastavitve zasebnosti in varnosti tudi na drugih napravah, ne samo na telefonih.

Model dobrega digitalnega obnašanja

Želeli boste biti zgled, da bodo vaši otroci vedeli, kakšno vedenje naj posnemajo, ko imajo opravka s tehnologijo. Razmislite o uvedbi “policijske ure” za tehnologijo. Uveljavljanje časovnih omejitev zaslona, ​​ko bi morala biti prisotna cela družina, bo vašim otrokom omogočilo posnemanje tega vedenja.

Bodite pozorni na redne pogovore o internetu, to je eden najučinkovitejših načinov za zaščito vaše družine pred spletnimi tveganji, hkrati pa ustvarite prostor za vaše malčke, da odkrivajo svet, se povezujejo z drugimi in se skupaj zabavajo na spletu.

Omejitev uporabe

Za ljudi, če gledamo eno uro, dve uri in iščemo neke informacije, je to v redu, otrok v razvoju pa tega ne bi smel početi tako dolgo. Svojim otrokom dovolite – pol ure na ekranu, eno uro igre v parku. Ena ura na ekranu, dve uri v parku, dvakrat toliko. A ne zato, da bi šli v park sedeti, ampak teči in skakati.

Torej je treba le najti mero, kdaj lahko, koliko lahko, iz katerega letnika, iz katerega razreda, in potem ne bo težav.

PREBERITE TUDI: Kako je tehnologija zapletla naše ljubezensko življenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj