… zdrava otroka, nekaj viška denarja in tudi nekaj časa, ki sta ga namenila sebi kot paru. Da bi namenila čas še sebi in svojemu videzu pa, jasno, ni bilo na vrhu njunih prioritet. Poleg tega sta, tako kot večina parov, računala na čustveno in intelektualno vez, ki naj bi skrbeli, da bi zadeve med njima potekale gladko in odnos ohranjale na ustreznem nivoju. Nenazadnje jima je bil kakovosten in globok odnos izjemno pomemben – ostalo lahko počaka, sta bila prepričana. A nekaj le ni več bilo tako kot bi bilo treba v odnosu …

Študije vedno znova kažejo, da ni čisto tako in je pomembna tudi zunanjost oz. naša skrb zanjo, ter da obstaja velika povezava med skrbjo za naš zunanji videz in kakovostjo partnerskega odnosa. Pravzaprav je povezava veliko močnejša, kot si večina misli.

Tudi pretekle raziskave kot je npr. “Is Love Really Blind?” so jasno pokazale, da ima videz precejšnjo vlogo pri dolgoročnem partnerskem zadovoljstvu. Najbolj pomembnen je videz prvih sedem let odnosa, nato pa postane tekom časa manj pomemben. Zanimiva je tudi ugotovitev, da je lep obraz pomembnejši kot lepo telo, ko gre za ohranjanje privlačnosti. A ugotovitev, da je videz zelo pomemben za medsebojno fizično privlačnost za oba spola, je neizpodbitna.

Spodaj si lahko ogledate dejavnike, zelo pomembne za ohranjanje privlačnosti in posledično kakovosti odnosa, ki so jih pokazale številne raziskave.

Videz JE pomemben

Nikar se ne slepite, kajti vsaka nova raziskava potrdi ugotovitve prejšnje: to je, da je videz še kako pomemben. In medtem, ko nihče ne pričakuje manekenov in manekenk, je velika razlika, če je nekdo fit in lepo urejen, ali pa popolnoma zanemarjen. Skratka, videz vpliva na kakovost odnosov, naj deluje še tako ‘plehko in površinsko’.

Dejstvo je, da se človek, ki ceni in spoštuje tako sebe kot tudi svojega partnerja in ostale ljudi, ne bo zapustil do te mere, da bo neprivlačen. Poleg tega pri presojanju privlačnosti ne gre toliko za zavestno odločitev, temveč za dogajanje na podzavestni ravni, instinktivno, čeprav tega mnogi nočejo priznati. Zato čeprav bi radi verjeli v ‘šteje le notranjost’, je neizpodbitno dejstvo, da je naš videz pomemben naši okolici in partnerjem.

Spomnite se tudi na svoje prve interakcije z ljudmi – vedno je prvi vtis vizualni in partnerje vsaj v določeni meri izberemo na podlagi fizične privlačnosti. Urejene roke, nasmeh bleščečih zob, usklajena in čista oblačila, sijoči lasje, vonj, prvi poljub … Dejstvo je tudi, da ni primera, ko bi se sprva neobstoječa fizična privlačnost kasneje kar pojavila – kvečjemu z leti bledi, zato se je treba tega zavedati in toliko bolj truditi. Seveda ne gre zgolj za to, vendar ali si predstavljate srečno in v vseh pogledih izpolnjujoče razmerje s partnerjem, ki vas telesno niti malo ne privlači?

Videz je pomemben v OBE smeri

O, ne, niso le ženske tiste, katerih videz je pomemben. Sicer je res, da ženske v povprečju več časa in skrbi namenijo svojemu videzu, a to ne pomeni, da jim ni pomembno, kako je videti njihov partner. Čeprav velja prepričanje, da moški padajo predvsem na (vitka in skladna) ženska telesa, raziskave kažejo, da je obojim pomembnejši obraz. Najbolj naj bi bile pomembne oči, lepa polt in ustnice.

Večina žensk in moških zelo pazi na svoj videz ko so samski in iščejo partnerja. Vprašajte kogarkoli, ki je že kdaj uporabil kakšno spletno stran za spoznavanje, kako zelo pomembna je profilna fotografija pri odločitvi, ali bo pisal/a potencialnemu partnerju oz. partnerki. To velja za oba spola in vizualna medsebojna všečnost je tista, ki prva pritegne.

Ohranjanje fizične privlačnosti

Vsi vemo, da so za kakovosten odnos potrebne čustvena, intelektualna in duhovna povezanost, a če mislimo, da bomo s tem lahko v celoti nadomestili fizično privlačnost, je to precej nerealno pričakovanje, predvsem pa rizično početje – še zlasti prvih sedem let. Večina ljudi namreč funkcionira tako, da ko je enkrat v resni, trajni zvezi, dobi občutek varnosti in trajnosti in se razpusti in zapusti. Je morda tudi to razlog za nezadovoljstvo in čedalje več razhodov? Ne pozabimo tudi na dejstvo, da je danes več samskih kot kadarkoli v zgodovini.

Iz raziskav je razvidno, da to, kako smo videti, vpliva na naše počutje, to pa tudi na kakovost odnosov. In če ne bomo skrbeli za svoj videz, se bo to poznalo na vseh področjih našega življenja v negativni smeri. Ponovno: NE pravimo, da je le videz pomemben in da moramo poskrbeti le za to in bo vse tako kot mora biti, temveč da je videz enakovreden dejavnik kot ostali pri lastnem počutju in kakovosti in trajnosti odnosov. Osredotočanje na le enega ali dva – katerakoli – dejavnika lahko vodi le v neuspeh.

Povejte, kaj vas moti

Pomembno je tudi, da najdete način, daq partnerju poveste, kaj vas moti – poleg pohval, seveda. Če boste le grajali in opazili le negativno, vam je lahko jasno, kam to vodi. Vedno mora biti precej več pohval in komplimentov kot ‘graj’, pri čemer je pomembno, da slednje posredujete na obziren in uvideven način. Bodite iskreni in prijazni.

Staranje ni izgovor za zanemarjenost

Dejstvo je, da staranja ne moremo zaustaviti, lahko pa ga zaviramo in skrbimo za čim boljše fizično in psihično počutje. Kako ga zaviramo?

Vse to je pomembno, da bomo videti kar najbolje ter se bomo dobro počutili v svoji koži, to se bo seveda odražalo tudi navzven v energiji, ki jo oddajamo. Nekatera razmerja propadejo zgolj zato, ker eden od partnerjev meni, da videz ni oz. ne bi smel biti pomemben, ko pa ‘je to plehko in površinsko’. Tako sta npr. moški, ki dobi pivski trebuh od prekomernega pitja in ženska, ki se niti malo ne potrditi izgubiti nosečniške kilograme in sta prepričana, da to ne sme in ne bi smelo vplivati na kakovost odnosa, lahko krepko šokirana in razočarana, ko nekega dne ugotovita, da ‘to ni več to ‘ ali partner/ka izusti, da odhaja. Nekateri trdijo, da so prezaposleni, ali, še boljše, da ‘imajo višje cilje in vrednote’. To je zgolj slepitev samega sebe – človek, ki ceni in spoštuje sebe in svojega partnerja, skrbi tudi za svoj videz.

7 let skomin

Skratka, veliko faktorjev je, ki vplivajo na kakovost in trajnost odnosa in izpolnjeni morajo biti vsi. Če eden ali celo več njih ni v ravnovesju z ostalimi, prej ko slej pride do težav in razdora. Če slednji traja predlogo, lahko tudi ni poti nazaj, niti s pomočjo terapevtov za partnerske odnose ne. Je pa v prvih sedmih letih videz bolj pomemben kot kasneje, zato bodite še toliko bolj pozorni, da se ne zapustite – pa ne le zaradi izgube partnerja, temveč predvsem spoštovanja do sebe in lastnega dobrega počutja.

Vir: Psychologytoday.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj