… še vedno imela neprijeten vonj po znoju, ali pa se le-ta nenadoma pojavil takoj, ko ste oblačilo oblekli in se začeli znojiti? To sploh ni tako redek pojav, še zlasti, če oblačil po treningu ne operemo takoj in se znoj vžre v tkanino, ali pa če jih oblečemo večkrat, ne, da bi jih vmes oprali. A obstaja nadvse preprosta in zelo učinkovita rešitev za to težavo, ki se – verjeli ali ne – skriva kar v vaši kuhinji! Kaj je to? Dobra stara soda bikarbona.

Kaj potrebujete?

Sodo bikarbono, toplo vodo in, jasno, (oprana, čista) oblačila, ki se jih vztrajno drži neprijeten vonj.

Postopek

Postopek št. 1

Če ima neprijeten vonj le eno oblačilo in le pod pazduhami, v majhno posodico zmešate pol žličke sode in toplo vodo ter dobro premešate. Pazduhe oblačila namočite v posodico in pustite najmanj 15 minut, najbolje pa kar čez noč, še zlasti, če je vonj močan in vztrajen (ste ga skušali že odpraviti na različne načine, a se ni obneslo). Nato oblačilo operite kot po navadi.

Postopek št. 2

Če imate za 'razsmraditi' celo žehto, v škafu tople vode raztopite veliko jedilno žlico sode in namočite perilo, ki naj se namaka vsaj 2 uri, lahko pa tudi čez noč, nato ga normalno operite.

Nasvet

Če želite neprijeten vonj v nadaljnje preprečiti oz. ga sproti odpravljati, vsakih nekaj pranj (npr. vsako peto pranje) v boben pralnega stroja dodajte 2 veliki žlici sode bikarbone ter operite kot običajno.

1 komentar

  1. Predvsem se pri športnih oblačilih ne uporablja mehčalca, ker zapaca tkanino in usmradi, uniči lastnosti športnih cunj. Tudi nasploh se ne sme uporabiti preveč detergenta, ker ravno tako zapaca tkanino. Še najbolj varna opcija je pravilno (malo manj) dozirat detergent ali pa kar navaden kis.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj