… po možnosti živo rdečim, nerodno prijele najljubši kos garderobe in hitro zgrožene ugotovile, da imajo ogromen rdeč madež na svoji najljubši beli srajci. 
 
Vsekakor neprijetna situacija, vendar obstaja nekaj metod, s katerimi lahko rešite z lakom popackano oblačilo pred košem za smeti. 
 
 
 

Aceton

Oblačilo položite na kupček papirnatih brisač (za vsak slučaj še dodatno zaščitite površino pod brisačkami s s časopisnim papirjem in kakšno plastično vrečko), obrnjeno tako, da bo packa od laka za nohte na brisačkah. Kos vate prepojite z acetonom in nežno tapkajte površino z madežem – s tem boste madež prenesli na papirnate brisačke. Nato oblačilo z madežem sperite pod tekočo vodo, ga spet položite na papirnate brisačke s popackano stranjo navzdol in ponovite postopek z vato in acetonom. 
Celoten postopek ponavljajte, dokler madež laka za nohte ne izgine povsem, nato pa v pralnem stroju operite oblačilo kot ponavadi.
 
Ta postopek je primeren za različne tkanine – bombaž, lan, svila in drugi materiali. Pred samim postopkom je dobro, če preverite kako tkanina oblačila reagira na aceton, kar pa naredite tako, da na skritem delu oblačila nanesete malo acetona in počakate, če bo kakšna reakcija. 
 
Pozor: acetona ne uporabljajte na tkaninah z acetatom ali triacetatom – v tem primeru uporabite odstranjevalec laka za nohte brez acetone. 
 

Vodikov peroksid

Postopek odstranjevanja laka za nohte z oblačil z vodikovim peroksidom je podoben kot postopek z acetonom, le da tokrat vato, namočeno z vodikovim peroksidom, tapkate direktno po madežu, nato popivnate s papirnato brisačko. Postopek večkrat ponovite, ko madež izgine pa oblačilo, kot ponavadi,  operete v pralnem stroju. 
 
Pred postopkom na enak način kot pri acetonu na skritem delu oblačila preverite, kako slednje reagira z vodikovim peroksidom, saj ima lahko le-ta belilni učinek.
 

Lak za lase

Pri tem postopku boste poleg laka za lase potrebovali še zobno ščetko, na katero posprejate lak za lase, nato pa s krožnimi gibi ščetkajte madež, dokler le-ta ne izgine. Ščetko lahko seveda večkrat posprejate.
 
Tudi tu priporočamo, da enako kot pri zgornjih dveh postopkih najprej preverite, kako lak za lase vpliva na tkanino. 
 
 
Ste tudi ve že kdaj popackale oblačila z lakom za nohte? Kako ste rešile situacijo, s katerim izmed zgornjih načinov, ali imate tudi same kakšen “recept” na zalogi?
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj