… dejansko natreniramo svoje možgane, da si bodo bolj želeli nizko kalorično in zdravo hrano namesto nezdrave in  visoko kalorične. To je pokazala študija skeniranja možganov – namreč, da se lahko odpravi odvisnost od nezdrave hrane. "Ko se rodimo, ne obožujemo ocvrtega krompirja in sovražimo solato. Tega se naučimo postopoma s tem, ko jemo tako hrano," so povedali raziskovalci.

Strokovnjaki so sumili, da ko se enkrat začne krog odvisnosti od nezdrave hrane, je težko, če ne celo nemogoče debele ljudi, ki so zrasli ob nezdravi hrani, le-te odvaditi odvisnosti in jih naučiti zdravega prehranjevanja ter da bi imeli dejansko radi zdravo hrano. Da bi ugotovili, ali se jih lahko na novo natrenira, da bi si želeli zdravo hrano, so izvedli raziskavo na 13 debelih in ekstremno debelih ljudeh; 8 jih je sodelovalo v programu hujšanja, 5 pa jih je bilo v kontrolni skupini. Obema skupinama so tudi izvedli skeniranje možganov z magnetno resonanco na začetku in po pol leta in tisti, ki so sodelovali v shujševalnem programu, so imeli spremenjene možgane v centru za nagrade, povezanem z učenjem in odvisnostjo – po pol leta so bili možgani bolj odzivni na zdravo, nizko kalorično hrano, in manj občutljivi na nezdravo, visoko kalorično.

Za konec so poudarili, da morajo narediti še veliko raziskav z več udeleženci in dlje časa slediti več področjem možganov, a so zelo zadovoljni, da pravi shujševalni program deluje tudi tako, da se spremeni vrsta hrane, ki si jo ljudje želijo.
Raziskava je bila narejena na Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) na univerzi Tufts in v bolnišnici Massachusetts General Hospital, objavljena pa v strokovni reviji Nutrition & Diabetes.

Foto: hearthealthinitiative.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj