… lastnost navad je, da so avtomatične in jih sami pri sebi večinoma ne zaznamo. Raziskave kažejo, da je okoli 40 odstotkov naših dnevnih aktivnosti sestavljajo skorajda identične situacije. Navade pridobimo skozi asociativno učenje. “Ugotavljamo vzorce ravnanja, ki nam omogočajo, da dosežemo cilje. Ponavljamo tisto, kar deluje in ko določena dejanja redno ponavljamo, ustvarjamo povezave med vzroki in posledicami,” je obrazložila Wendy Wood na 122. konvenciji American Psychological Association.

Kaj so navade?

Ko določeno ravnanje ponavljamo v enakem kontekstu, se informacije v naših možganih reorganizirajo. Naši možgani delujejo na dveh nivojih; zavednem in nezavednem. Ko delujejo na zavednem, se zavedamo želenega cilja in s tem tudi naših akcij. Te se lahko kadarkoli spremenijo, saj se zavestno odločamo, kaj želimo v prihodnosti in ali želimo, da bi bilo to drugačno kot preteklost.

Ko pa delujemo iz navad, te opravljamo na nezavedni ravni. Ne zavedamo se, kako ponavljamo svoje navade in zakaj, spremenijo pa se le zelo počasi skozi ponavljajoče se izkušnje. “Naši možgani ne delujejo vedno na optimalni način. Četudi vemo pravo rešitev, se ne moremo pripraviti do tega, da bi spremenili svoje navade,” je povedala Woodova.

Raziskava

Udeležence raziskave so prosili, naj okusijo pokovko in po pričakovanjih so raje jedli svežo kot postano, ki so je pojedli precej manj. Ko pa so jim dali pokovko v kinu, so tisti, ki so bili navajeni jesti pokovko v kinu, pojedli toliko postane pokovke kot skupina, ki je dobila svežo. “Zavestno delovanje se zelo lahko izkrivi in ljudje navadno padejo nazaj v nezavedno – to, kar počnejo iz navad. Kar 40 odstotkov časa ne razmišljamo o tem, kar delamo. Navade nam omogočajo, da se lahko osredotočimo na druge stvari … Moč volje je omejena in ko jo izčrpamo, nas vrže nazaj na navade,” je razložila Woodova.

Kako lahko spremenimo navade?

Izobraževalni programi, shujševalni programi, delavnice … vse to je namenjeno spreminjanju naših navad. Ampak – ali so učinkoviti? Pri dajanju motivacije in želje vsekakor – skoraj zagotovo boste dobili občutek, da lahko spremenite, kar si želite; dajejo znanje in naučijo postavljati cilje – a delujejo le na zavedni um.

Po mnenju Woodove obstajajo trije temeljni principi, ki jih je treba upoštevati, če želimo spremeniti navade.

1. Odpravi obstoječo navado

Najprej moramo odpraviti obstoječo navado in ustvariti podlago, da delujemo z novimi, drugačnimi nameni. Tako ima nekdo, ki se preseli v drug kraj ali zamenja službo, idealno priložnost, da se znebi tudi starih navad in ustvari nove. Ko se odstrani temelje starih navad, se veliko laže ustvari nove – če nimate možnost se preseliti ali zamenjati službe, delajte majhne korake: npr. če želite shujšati ali se začeti zdravo prehranjevati, prestavite nezdravo hrano na najvišjo polico, da jo komaj vidite in dosežete.

2. Ponavljanje

Drugi princip je, zavedanje, da je ponavljanje ključ do uspeha. Raziskave so pokazale, da lahko traja med 15 pa celo do 254 dni, da ustvarimo novo navado. Ni preproste formule, ki bi vse skupaj pospešila.

3. Doslednost in konkretni vzroki

Vedno morajo biti prisotni stabilni in dosledni vzroki, ki sprožajo nov način delovanja. “Veliko lažje se je držati nečesa. Če se ponavlja na enak način in v enakem kontekstu,” je poudarila Wooova. Tako je npr. za nitkanje zob, ki vedno sledi umivanju zob, slednje lahko vzrok, ki nas spomni na to, da se moramo še nitkati. Obračanje zaporedja teh početij ne bo ustvarilo navade, saj ima prvotno dejanje, ki nas spomni na drugo, ključno vlogo.

PREBERITE TUDI: Zaradi te jutranje navade boste ob koncu dneva bolj zadovoljni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj