Po več kot enem mesecu neobratovanja kozmetičnih in frizerskih salonov se je verjetno nabralo marsikaj. Narastki; sivi lasje; preraščeni in oguljeni nohti. A za vse to lahko poskrbimo tudi same in smo tudi v obdobju karantene lepe, negovane in urejene.

Tokrat vam predstavljamo, kako si same doma naredite popolno manikiro. Res je, sicer ni tako preprosto, kot ko vam manikiro dela izkušena manikerka, a z malce truda lahko dosežete skoraj enako brezhiben rezultat.

Kaj potrebujete?

Začeti je treba pri osnovah, torej oblikovanju nohtov; odstranjevanju obnohtne kožice, negi rok. Zato potrebujete vse naslednje pripomočke:

 • piling za roke (uporabite tistega za telo ali kavno usedlino)
 • ščipalec za nohte (nekateri uporabljajo škarjice – kar ste bolj navajeni)
 • raztopino za odstranjevanje obnohtne kožice
 • odstranjevalec laka za nohte (če imate UV/LD lake, obvezno takega z acetonom ali čisti aceton)
 • vato oz. vatne blazinice
 • leseno paličico
 • pilico
 • kremo za roke
 • podlak (ni nujno)*
 • lak za nohte*
 • nadlak*
 • alu folija

* če uporabljate navadne lake, to seveda velja za te – če pa UV/LED, pa morate seveda imeti takšne za pod lučko in poleg še UV/LED lučko in aluminijasto folijo, da boste odstranile UV/LED lak.

PREBERITE TUDI: Rdeč lak za nohte in rdeča šminka ne gresta nikoli iz mode

Postopek

Najprej si naredite temeljit piling rok, potem pa roke dobro obrišite in posušite. Za krajšanje in oblikovanje morajo biti namreč nohti popolnoma suhi. Najbolje bo, če boste počakale 5 minut, preden začnete s krajšanjem in oblikovanjem.

Krajšanje in oblikovanje nohtov

Najprej si s ščipalcem oz. škarjicami skrajšajte nohte ter jih oblikujte s pilico. Najboljše so kristalne, ker so nežne do nohta. Idealno je, če na koncu konico nohta ‘zaprete’ s polirno pilico (to so tiste, ki imajo 3 ali 4 teksture in greste od prve do zadnje, da je rob nohta res popolnoma gladek, se ne zatika).

Nasvet: če je vaš cilj damski in uglajen videz, imejte nohte raje krajše kot daljše; in raje oglato-ovalno (squoval) obliko kot trendovsko špičasto.

Odstranjevanje obnohtne kožice

Če imate težave z obnohno kožico, nanesite odstranjevalec obnohtne kožice (ponavadi pridejo v obliki tekočine) in po 2 do 5 min (odvisno, kako debelo in odporno kožico imate) z leseno paličico odstranite ostanke. Bodite natančne, saj to zelo vpliva tako na nanašanje laka ob robovih kot tudi končni videz manikire in rok. Kožico potisnite čim bolj nazaj, še zlasti pri uporabi UV/LED lakov, ki vam bodo tako zdržali dlje (kasneje bo nastal narastek).

Nasvet: striženje obnohtne kožice se načeloma sicer odsvetuje, vendar če imate res debelo in vam pretirano raste, jo lahko previdno odstrižete. Pri tem bodite pazljive, da se ne poškodujete, saj lahko pride do vnetja. Držite se načela ‘manj je več’.

Druga možnost je, da jo previdno popilite z malce bolj grobo pilico za nohte (podobno kot pete na stopalih). Presenečene boste, kako dobro se obese ta metoda!

PREBERITE TUDI: 7 nasvetov za lepe nohte in negovane roke

Odstranjevanje laka za nohte

Nato odstranite preostanke laka za nohte.

Če imate UV/LED lake, gre postopek takole:

 • Po debelini prepolovite vatne blazinice in jih s škarjami narežite na obliko in velikost nohtov.
 • Alu folijo narežite na pravokotne koščke, da boste vanjo zavile nohte.
 • Nato v majhno posodico – idealen je kak zamašek – natočite aceton. Vanj pomakajte narezane koščke vatne blazinice in jih nato sproti položite na noht ter tesno ovijte z alu folijo za približno 10 minut.
 • Po 10 minutah preverite eno alu folijo, če je lak spodaj že raztopljen. Če je, ga z drgnjenjem odstranite z leseno paličico (orange sticks), če še ni, pustite še kake 3 minute. Pri odstranjevanju si lahko pomagate tudi z nohti druge roke (kar pravzaprav še najbolj deluje, ni pa najbolj koristno za nohte).

Lakiranje

Postopek lakiranja poznate. Pravzaprav ni razlike med postopkom z navadnimi ali UV/LED laki – razlika je le v tem, da pri UV/LED lakih ni čakanja, da se lak posuši, kar je lahko zelo zamudno, temveč potrebujete minuto, da ‘zapečete’ vsako plast posebej.

Če je lak dovolj prekriven, lahko nanesete le eno plast barvnega laka.
Pri UV/LED lakih je idealno, da tik pred lakiranjem še enkrat potisnete kožico kar se da nazaj.

Nasvet: za ženstven, damski videz izbirajte med rdečimi in prosojnimi mlečnimi odtenki in se izogibajte poslikavam.

Po lakiranju

Najprej roke umijte z milom in hladno ali mrzlo vodo (da ne izsušujete kože – bolj topla, kot je voda, bolj izsušuje kožo), da odstranite ostanke čistil, piljenja ipd. Če ste uporabile navadne lake, bo mrzla voda tudi hitreje strdila in posušila lak.

Če ste uporabile navadne lake, bo verjetno kar trajalo, da se nohti res dobro posušijo, zato kremo za roke nanesite res previdno, da ne naredite kakega odtisa na nohtih, ali pa kasneje. Enako velja za kremo oz. olje za obnohtno kožico. Ravno v tem je tudi prednost UV/LED lakov – poleg tega, da praviloma zdržijo, dokler jih ne odstranite zaradi narastka – da ni treba čakati, da se plasti sušijo.

To je to! Vaše roke so popolno zmanikirane tudi brez vaše najljubše ‘nohtarce’, ve pa se počutite lepe in urejene.

PREBERITE TUDI: Kako sami poskrbimo za lepa in urejena stopala?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj