Poletje pomeni tudi gola stopala, ki so vsem na očeh in tako odražajo našo skrb za njih. Če ste med tistimi, ki svojim stopalom posvečajo ustrezno nego in skrb skozi celo leto, ne boste imele veliko dela. Če pa ste skozi jesen in zimo na svoja stopala  pozabile, potem vas čaka kar nekaj truda, da bodo ponovno primerna za razkazovanje v lepih, odprtih sandalih.
 
 
Lahko se odpravite v salon, kjer bodo poskrbeli za nego vaših stopal, lahko pa vse storite same in z malo truda in znanja bo končni rezultat popolnoma enak. Da so stopala videti urejena in ženstvena, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
 
 • na njih ne sme biti odmrle, poroženele kože;
 • ne sme biti žuljev, kurjih očes in podobnih estetskih in zdravstvenih nevšečnosti;
 • koža mora biti mehka in negovana;
 • nohti morajo biti lepo oblikovani, enakomerne dolžine in vedno nalakirani.

PREBERITE TUDI: Skrivnosti žensk, ki so vedno videti urejene
 

Kaj potrebujete?

Za urejanje stopal potrebujete naslednje pripomočke:

 • kopel;
 • pilo ali plovec za odstranjevanje odmrle kože;
 • ščipalec za nohte;
 • pilo za nohte (priporočam kristalno);
 • polirno pilo;
 • piling;
 • vlažilno kremo ali kremo proti znojenju stopal;
 • lak za nohte in nadlak ter;
 • po potrebi še kremo ali olje za nego obnohtne kožice.

pila za odmrlo kožo stopal

ščipalec za nohte­pena za ločevanje prstov­

Postopek

1. Najprej kopel

Nego stopal vedno začnete s kopeljo, da se koža omehča (razen če morate najprej še skrajšati in oblikovati nohte – v tem primeru najprej poskrbite za to, da se s kasnejšo kopeljo odstrani ostanke piljenja) in se jo lažje odstrani. Kopel si lahko pripravite v bideju, navadni plastični posodi, v katero natočite vodo, ali masažni kopeli, namenjeni prav stopalom. V vodo dodajte malo detergenta, ki vam ustreza – lahko je namenjen prav stopalom, lahko pa je navaden gel za tuširanje ali tekoče milo. Pred kopeljo pa seveda odstranite lak za nohte, če ste imele nalakirane. Noge namakajte približno 5 do 10 minut, nato stopala obrišite in začnite z odstranjevanjem poroženele kože, ki se ponavadi v največji meri nabere na petah.

kopel za stopala
Najprej si pripravite kopel

2. Odstranjevanje odmrle kože

Poroženelo kožo odstranite z posebno pilo za stopala ali tako imenovanim plovcem. Priporočamo vam, da pri odstranjevanju s pilo začnete takoj, ko ste stopala obrisale, saj bo odstranjevanje veliko lažje, hitrejše in bolj natančno. Zaradi vlage, ki je še v koži, pila namreč lepše drsi po koži in je odstranjevanje učinkovitejše. Za odstranjevanje večjih količin odmrle kože obstajajo tudi posebni nožki, vendar vam svetujemo, da se njihovi uporabi izognete, saj se lahko hitro odstrani preveč kože.

odstranjevanje_odmrle_koze
Pazite, da ne odstranite preveč kože

Pri odstranjevanju odvečne kože pazite, da ne pretiravate, saj vas bodo v nasprotnem primeru določeni predeli s preveč odstranjene kože boleli, poleg tega pa bo nova poroženela koža začela nastajati hitreje, da bi zaščitila izpostavljene predele. Ko končate, noge ponovno namočite za kakšno minuto in naredite še piling stopal, da odstranite odmrlo kožo tudi z ostalih področij (nart, med prsti in na njih). Nato noge dobro sperite, da ne bodo na njih ostali sledovi detergentov ter jih temeljito obrišite.

strizenje
Krajšanje nohtov na nogah vam bodo olajšale posebne škarjice

S paličico ali kakšnim drugim pripomočkom, namenjenim potiskanju obnohtne kožice, le-to porinite malo nazaj, da dobite večjo površino nohta in da na nohtih ne bo sledov kože. Po potrebi jih tudi spolirajte, pri čemer ne pretiravajte z intenzivnostjo ali pogostostjo, da se vam nohti ne stanjšajo in oslabijo.

PREBERITE TUDI: Kako sami odstranimo kurje oko?
 

3. Oblikovanje nohtov

Nohte oblikujte s pomočjo ščipalca ali posebnih škarjic, pri tem pa bodite kar se da natančne, da boste dosegle enakomerno obliko in dolžino nohtov. Za manjše popravke in dosego popolne enakomernosti si pomagajte s kristalno pilo, na koncu pa noht 'zaprite' s polirno pilo.

Pri oblikovanju nohtov vam priporočamo tako imenovano 'squoval' obliko, ki je nekje med ovalno in kvadratsto in pri večini deluje najbolj naravno in prefinjeno.

squoval
Nohte na nogah oblikujte v t. i. 'squoval' obliko

4. Lakiranje nohtov

Ko bodo noge in nohti popolnoma suhi od kopeli (kar traja kakšnih pet minut), lahko začnete z nanašanjem laka za nohte. Ker prihaja poletje, kamor sodijo tudi živahne in drzne barve, se potrudite in posezite po intenzivnejših odtenkih, tudi če se jim sicer morda izogibate. Gre le za moč navade in če ste navajene na nenalakirane nohte ali le mlečne odtenke lakov, se vam bodo intenzivni rdeči in vampy odtenki najprej zdeli čisto preveč vpadljivi. A že po nekaj dneh se boste tako navadile novega, ženstvenega videza vaših stopal, da ne boste mogle več brez, zato si privoščite malo drznosti in spremembe.

laki intenzivnih barv
Izberite živahne in intenzivne odtenke lakov za nohte

Druga nadvse estetska in damska izbira je francoska pedikura. To ustvarite tako, da konice pobarvate v mlečno belo (izognite se popolnoma beli, da ne bo vse skupaj bolj podobno edigsu kot francoski pedikuri), pri čemer so vam lahko za lepšo črto v pomoč nalepke za francosko manikiro, nato nanesite dve ali tri plasti mlečnega laka, ki je lahko samo mlečen ali pa ima pridih roza, lila ali bež barve.

Pred lakiranjem nohtov med prste namestite peno, ki drži prste pri miru in narazen, da ne boste po nesreči pobarvale še vse kože okoli nohtov. Če želite, lahko najprej nanesete prozoren podlak, ni pa to nujno. Nato nanesite dve do tri plasti laka – odvisno od prekrivnosti izbranega laka, pri čemer vam priporočamo, da med plastmi počakate nekaj minut, da se bodo vsaj delno posušile. Nanašajte natančno, da ne boste nalakirale še obnohtne kožice in da boste prekrile celotno površino nohta. Nato si nadenite natikače, ki imajo prste odprte in pazite, da ne boste kam zadele z nohti, saj bo šel tako ves trud v nič.

PREBERITE TUDI: Naravna rešitev za glivice na nohtih
 

Lakiranje zaključite s plastjo nadlaka, ki bo lak utrdil, pospešil sušenje, podaljšal obstojnost in barvi dodal intenzivnost in globino. Ta korak lahko pustite tudi za naslednji dan.

ločevanje prstov s peno
Pred lakiranjem prste ločite s posebno peno

Ko je lak popolnoma suh ali takoj po končani negi, če ste imele nohte urejene in nalakirane že od prej, nanesite ustrezno vlažilno ali hranljivo kremo za stopala. Če pa imate težave s pretiranim znojenjem stopal, nanesite raje kakšno emulzijo ali gel, ki zmanjšuje znojenje in neprijeten vonj. Obstajajo tudi pudri za stopala v tekoči obliki, ki ne puščajo belih sledi in se ne prašijo, temveč se nanesejo kot krema, končni rezultat pa so lepo suha in mehka stopala.

Vzdrževanje urejenosti

Da boste stopala ohranjale mehka in negovana, jih vsak večer namažite z ustrezno kremo in ponavljajte odstranjevanje odmrle kože s pilo približno dvakrat mesečno, stanje med temi tretmaji pa vzdržujte s pilingom za stopala vsak teden. Ne pozabite tudi na obnohtno kožico in odstrizite morebitne stran štrleče dele ter jo vsak dan namažite s kremo ali z oljem za nego obnohtne kožice, da bo mehka in negovana.­

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu
 

Lak na nohtih na nogah se obdrži precej dlje časa kot na rokah, zato bo novo nanašanje oz. menjava laka potrebno približno vsake tri tedne, razen če vam nohti rastejo hitreje ali če si boste že prej zaželele spremembe. Nikoli pa ne dovolite, da bi se vam videl narastek nohtov ali da bi hodile okoli z okrušenim lakom, saj to daje zelo zanemarjen in neurejen videz. Da bo lak na nohtih ostal svež in sijoč cele tri tedne, pa enkrat tedensko obnovite sloj nadlaka.

­

Tako, vaša stopala zdaj sijejo od urejenosti, zato si pogumno nadenite najbolj odprte sandale in jih pokažite soncu!

urejena_stopala
(Foto: allaboutbarefootsandals)

21 KOMENTARJI

 1. Kaj pa narediti če ti razni čevlji puščajo barvo na nogah? Razen pile tega hudiča nič ne spravi dol, niti piling. Piljenje na 2 dni pa verjetno ni preveč priporočljivo?

 2. Huh, na dva dni je pa res prepogosto. Morda bi čevljar lahko premazal s kakšno prozorno zadevo, ki ne prepušča spodnje barve čez? Je pa to res zoprno, ja, sem že imela take čevlje in so mi požrli živcev …

 3. Joj, kaj pa žulji? Tem se je pa pri novih čevljih ali sandalih skoraj nemogoče izogniti… Kako se ve spopadate s to nevšečnostjo?

 4. Talita, jaz, kadar obujem nove čevlje, imam vedno s sabo obliže in takoj, ko nakaže, da me bo kje ožulilo (malo bolj pritiska, koža malo pordi in podobni znaki), jih takoj namestim. S tem se v glavnem ognem praktično vsem žuljem, saj tako sploh ne nastanejo. 🙂

  Pa seveda potem naslednji dan obujem druge, že razhojene čevlje in nato šele čez nekaj dni spet nove. Pa tudi kadar obujem nove čevlje, jih vedno za kakšne krajše “ture”, ravno za to, ker ne vem, kako se bodo obnesli in kje me bo hotelo ožuliti. Skratka, sem precej previdna glede tega, ker so žulji kar boleča in dolgotrajna zadeva, pa še rdeči madeži se poznajo še lep čas po tem, ko žulji že izginejo.

 5. KRASEN članek!

  Glede žuljev – naredim enako – s tem, da predenj obujem nove čevlje, vedno prej nalepim obliže. Zihr je zihr.:-)

  Kaj se pa naredi, če je obnohtna koža ful bela?

 6. Offo, hvala! Kako to misliš, da je bela? Odmrla in da štrli stran? Jaz si predstavljam, da je lahko bela le, če jo je preveč? Ali kako si imel v mislih?

 7. Hvala, Tanja! To je res dobra ideja, tudi jaz zadnje čase nikamor več ne grem brez obližev, samo na žalost sem to ‘pogruntala’ že po tem, ko imam polno žuljev. 🙁 Zdaj pa jih lahko le kolikor se da skrivam. Bo prihodnje leto bolje… 😉

 8. Super članek. Sama delam tudi tako (no včasih kako stvar pozabim, pa si me sedaj ti spomnila:)
  Ker če pa česa ne prenesem na svojih tačkah je pa suha koža in suhi podplati (grozen občutek).
  Za žulje pa tudi jaz prakticiram obliže, samo popolnoma se jim še vedno ne morem izogniti.:( Sedaj poleti ko nosim sandale, japonke ipd. pa po novem uporabljam tisti Hanzaplastov gel in pomaga. Pride koža popolnoma gladka in ne prihaja do trenj (med kakimi paščki in kožo).

 9. Talita, vedno se kaj novega naučimo. 😉
  Offo, poskusi jo odstraniti s smirkovo pilo, ko je koža zmehčana od kopeli – s tako, kot so namenjene nohtom, take male. Mislim, da bi moralo iti stran.
  Romy, pa saj se vseeno guli oz. pritiska na določen del – ali ne? Kako deluje ta zadeva? Sem že videla, pa nekako nisem verjela, da bi res pomagalo.

 10. Offo, to kar je Tanja predlagala je res OK!
  Tanja, jaz si tega gela ne znam predstavljat v kombinaciji s kakimi “zaprtimi” čevlji, po možnosti še nogavice ipd. Se mi zdi da ne bi nič pomagalo (oz sem kar prepričana). Pri teh poletnih zadevah se mi zdi pa kul. Ker recimo pri natikačih, sandalih mene ožuli, ker se paščki drgnejo ob (po možnosti potno) kožo. Pri tem drgnjenju ta gel definitivno pomaga, ker naredi na koži tanko nevidno plast, ki je popolnoma gladka (spolzka) in se ti paščki ne morejo limati na kožo. Kot sem rekla pri kakem tiščanju in pritiskanju pa itak tole ne nuca:(

 11. Tanja, super članek! BRAVO!
  Mene pa zanima kje bi dobila puder za noge v tekoči obliki, ki ne bi puščal belih sledi in se ne bi prašil, temveč se nanese kot krema?

 12. Aha, hvala, romy! Andy, jaz imam trenutno Efasit Fusspuder Lotion (Mueller) in Avent (otroška znamka) Liquid Talc. Bom oboje nalepila na forum nega telesa – nega stopal. Je pa zagotovo še veliko tega med izdelki za nego stopal raznih firm, samo pogledati je treba. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj