Znanstveniki so odkrili obstoj povezave med tem, na kaj mislimo, in samokontrolo. Ko se odločamo, ali bi za večerjo raje piščanca z brokolijem ali ogromen hamburger, gre pravzaprav za zapleten nevrološki postopek. Naši možgani morajo namreč primerjati okus hrane proti zdravstvenim učinkom proti velikosti ali embalaži, poleg tega pa morajo ugotoviti pomembnost vsake lastnosti v primerjavi z ostalimi. In vse to morajo opraviti bolj ali manj v istem trenutku.

zdrava_nezdrava_hrana

Foto: gather.com

V študiji so pokazali, da sicer vsi uporabljamo isti del možganov za sprejemanje odločitev, ki vsebujejo ocenjevanje vrednosti, a obstaja še del možganov, ki se vključi takrat, ko oseba med procesom odločanja uporablja samokontrolo. Do tega spoznanja so prišli v eksperimentu, v katerem je sodelovalo 33 odraslih prostovoljcev, ki niso bili na dieti. Vsakemu posamezniku so medtem, ko je ležal v napravi za magnetno resonanco, pokazali 180 različnih jedi.

Pred poskusom so se morali postiti vsaj 3 ure, nato pa so imeli na voljo do treh sekund časa, da so se pri vsaki fotografiji hrane odločili, ali jo želijo pojesti po končanem eksperimentu. Poleg tega so pred vsakimi desetimi izbirami dobili navodilo, naj “upoštevajo, koliko je hrana zdrava”, “upoštevajo, kako je hrana okusna” ali “se odločijo povsem svobodno”. S tem so preusmerili pozornost prostovoljcev in vplivali na njihove odločitve.

Po opravljenem skeniranju so prostovoljci morali iste jedi oceniti glede na to, kako so okusne in zdrave. S primerjavami so znanstveniki ugotovili, da so prostovoljci takrat, ko so mislili na zdravje, manjkrat izbrali nezdravo hrano, ne glede na to, kaj se jim je zdelo okusno. Večkrat so izbrali zdravo, a manj okusno hrano, poleg tega so večkrat rekli “ne”, kot takrat, ko so imeli pri izbiri svobodno voljo. Ko so izbirali glede na okus ali povsem svobodno, ni bilo večjih razlik pri izbranih jedeh.

Rezultati pa najverjetneje niso omejeni le na izbiro hrane, ampak bi lahko bili pomembni pri opozarjanju na škodljivost kajenja. Če slikovna opozorila povečajo pozornost do zdravja, bi morala glede na rezultate zmanjšati željo do kajenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj