Dandanes se veliko mladih in tudi malo manj mladih bori z nečistočami na koži. Za te so lahko odgovorni hormoni, ki so pogost krivec za nečistoče ne koži, pogosto pa si jih 'pridelamo' kar sami. Najpogostejši vzroki za nastanek nečiste kože so nepravilna nega, pri nekaterih vpliva hrana (mleko in mlečni izdelki, govedina, svinjina, sladko, mastno ipd.), zelo pogost vzrok pa je uporaba neustreznih kozmetičnih izdelkov, ki povzročajo nečistoče.

Prvi korak je, da zamenjate izdelke za nego s takšnimi, ki vam nečistoč ne bodo povzročali (več o pravilni negi nečiste kože si lahko preberete tukaj) oziroma ukinete tiste vrste hrane, po katerih se vaša koža poslabša. Če pa vam mozolji in ogrci še dalje nastajajo, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se jih lahko znebite sami.

V katerih primerih iztiskanje nečistoč NI priporočljivo?

Sami ne smete iztiskati mozoljev v naslednjih primerih:

  • če še niso zreli, torej so vneti (rdeči in boleči);
  • podkožnih mozoljev;
  • brez ustrezne predhodne priprave in naknadnega tretmaja;
  • grobo in brez občutka oz. prilagajanja iztiskanja stanju mozolja;
  • z nohti.

V nadaljevanju pa si preberite celoten postopek, da se boste nezaželenih nadlog na koži na pravilen način rešili tudi sami.

Postopek iztiskanja

1. Iztiskanja nečistoč se vedno lotimo zvečer pred spanjem, da se koža čez noč umiri. Kožo najprej očistimo z nežnim čistilnim gelom ali peno, ki se spere z vodo. Po želji lahko naredimo kemični (alfa ali beta hidroksi kisline, encimi) ali mehanski (zrnca) piling, da s kože odstranimo morebitne odmrle celice, s čimer že rahlo očistimo površino ogrcev in kožo omehčamo.

2. Nato na obraz položimo vatne blazinice, vato ali gazo, namočeno v toplo vodo. Nikoli ne v vročo vodo in nikoli ne delajte pare doma – koža je namreč zelo občutljiv organ in ne boste dosegli drugega, kot jo razdražili ali si celo povzročili popokane kapilare. Naprave za paro, ki jih imajo kozmetičarke, so popolnoma drugačne in nežnejše od sklanjanja obraza nad vrelo vodo. Obkladke pustite na koži približno 5 minut, še dodatno pa bo kožo omehčala nekaj minutna masaža.

3. Zdaj se lahko lotite iztiskanja. Zaradi vlage in toplote iz obkladkov je koža in vsebina v porah omehčana in jo boste veliko lažje spravili ven. Prste ovijte v papirnate robčke, nikoli ne iztiskajte samo s prsti (ni higienično) ali celo nohti ('preščipnili' si boste kožo in lahko vam ostanejo trajne brazgotine).

4. Ko hočete iztisniti mozolj, ga primite dovolj stran od centra, da ga boste potiskali navzven, kajti če ga boste prijeli preblizu, lahko povzročite, da vam poči na notranji strani (pod kožo), kar lahko privede do brazgotine in hudega vnetja. Skratka, primite malo bolj stran in začnite nežno iztiskati. Če je mozolj boleč in ne gre nič ven, takoj prenehajte, saj to pomeni, da še ni zrel.

Poskusite ponovno čez približno dva dni. Vedno iztiskajte nežno in postopoma. Če je iztisnjene vsebine precej, za vsakega zamenjajte papir na prstih. Če ne boli in ne gre nič ven, primite bližje in ponovno nežno poskusite. Lahko si pomagate tudi s sterilno iglo, da predrete 'kapico' mozolja – to je del, kjer je mozolj bel (gnoj), da gre vsebina lažje ven in da ne natrgate kože.

Pri ogrcih je pritisk lahko močnejši, saj so trdovratnejši za iztisnjenje (imajo bolj trdo vsebino). Primete lahko bližje in bolj pritisnete, da spravite vsebino ven.

Ko zaključite

Ko končate, si ponovno umijte obraz in nanesite nekomedogeno glineno masko brez maščob, po možnosti čim manj odišavljeno (dišave dražijo kožo), da vam potegne še ostale maščobe iz kože in malce povleče pore skupaj. Nanesite jo zelo na tanko, posušiti se mora v roku 2 minut. Na koži jo pustite približno 10 do 20 minut, nato jo nežno in temeljito sperite z mlačno ali hladno vodo (hladno pomirja kožo). Če ste iztiskali predvsem mozolje, je priporočljivo nanesti na iztiskane predele salicilno kislino (deluje protivnetno in razkužuje), olje čajevca (deluje protivnetno in antibakterijsko), antibiotik, da preprečite morebitna vnetja (npr. Klimicin) ali benzoil peroksid, lahko pa tudi kak retinoid (Differin/Belakne).

Če je vaša koža normalna do mastna, vam priporočamo, da razen okoli oči ne nanašate krem na kožo, saj jo bodo ravnokar očiščene pore takoj posrkale, naš namen pa je, da ostanejo čiste, prazne. Tiste s suho kožo pa nanesite kremo, ki vam ustreza in ni komedogena (katere sestavine so komedogene, si oglejte v članku Resnica o kozmetiki). Nanesite jo na tanko – toliko, kot je nujno potrebno, da vas koža pretirano ne veže. Če je možno, torej če vam je dovolj vlage, pa nanesite le vlažilen in pomirjajoč tonik.

Zjutraj ponovno umijte obraz in nadaljujte z nego kot običajno.

7 KOMENTARJI

  1. Super članek….Jaz sem praktično obsedena s čiščenjem svojih ogrcev, ker ne prenesem ogrcev na nosu. Moti me edino to, da se mi čez par dni začne potem luščiti koža na nosu, kar izpade zelo grdo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj