Se v vašem kotličku nabirajo usedline? Preberite, kako se jih znebiti.

Dandanes je voda skorajda povsod precej trda in posledica je, da se v grelniku vode nabira vodni kamen. Ta ne le, da je neestetski na pogled, temveč tudi skrajšuje življenjsko dobo grelnika, zato je pomembno, da se jih redno – vsaj enkrat na mesec – odstrani.

Kovinski kotlički se na notranji strani in na osnovni plošči obložijo z vodnim kamnom, ki, če se ne odstrani, v vodi pušča neprivlačne kredaste koščke in motno vodo. Plastični kotlički so izdelani iz polipropilena, ki ne privlači vodnega kamna,  a na kovinski grelni plošči se vseeno nabira.

Kako odstraniti vodni kamen?

Zelo preprosto.

Če želite brez težav in poceni odstraniti vodni kamen iz kotlička, imate na voljo dve rešitvi: uporabite citronsko kislino ali beli kis, postopek pa je sledeč.

  1. Najprej v grelnik natočite nekaj vode – kake 3 cm, če je kamen le na grelni plošči oz. do višine, kjer so se obloge iz kamna nabrale na stenah grelnika.
  2. Vodo zavrite.
  3. Ko voda zavre, vanjo stresite malo citronske kisline in pustite stati preko noči. Zjutraj bo kotliček kot nov! vodni kamen bo dobesedno raztopljen in niti drgnjenje ne bo potrebno.

Če uporabljate beli kis, morate zavreti manj vode, saj morate, ko zavre, dodati še beli kis – idealno razmerje je 1:1. Prav tako pustite stari preko noči.

PREBERITE TUDI: Kako rešiti blago, ki smo ga zasmodili z likalnikom?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj