Vas zanima, kako energijsko učinkovit je vaš sušilni stroj (ali tisti, ki ga šele nameravate kupiti) v primerjavi z najslabše ocenjenim kondenzacijskim in najbolje ocenjenim s toplotno črpalko na neodvisnih primerjalnih testih potrošniških organizacij?

Na podoben način lahko preverite energijsko učinkovitost za klimatsko napravo, in sicer s spletnim kalkulatorjem CLEAR-X. Vse, kar potrebujete, je podatek o  letni porabi električne energije za napravo, ki ga najdete na energijski nalepki.

Kot poudarjajo na ZPS, so klimatske naprave vedno bolj učinkovite, a strošek za električno energijo, ki jo porabijo za delovanje, zaradi naraščajočih cen nikakor ni zanemarljiv.

Podobna zgodba je pri sušilnih strojih. Čeprav poleti perilo sušite na prostem, je v manj sončnih in vročih dneh dobrodošla pomoč sušilnega stroja. Odzračevalni sušilni stroji so preteklost, nadomestili so jih kondenzacijski, energijsko najbolj učinkoviti pa so kondenzacijski s toplotno črpalko.

Spletni kalkulator CLEAR-X izračuna, kolikšen je vaš prihranek ali izguba v primerjavi z najbolje in najslabšo ocenjeno napravo na ZPStestu. Za občutek:

  • najslabše ocenjena klima na ZPStestu na leto porabi 495 kWh, najbolje ocenjena pa 291 kWh električne energije;
  • najslabše ocenjen kondenzacijski sušilni stroj na ZPStestu na leto porabi 670 kWh, najbolje ocenjen sušilni stroj pa 177 kWh električne energije.

Razlike so občutne. Kaj pomeni ta razlika, če jo »prevedemo« v stroške za elektriko, v proizvodnjo CO2 in število dreves, potrebnih za absorpcijo tega CO2, vam izračuna CLEAR-X kalkulator. Zato se splača preveriti, kako energijsko potratna je naprava v vašem domu.

Če kupujete novo klimatsko napravo ali sušilni stroj, porabo na letni ravni preverite še pred nakupom. Na ZPS pa svetujejo, da preverite tudi rezultate primerjalnega testa. Do njih vas pripelje, brezplačno, CLEAR-X kalkulator.

Kalkulator je rezultat aktivnosti na projektu CLEAR-X, ki z nasveti in skupinskimi nakupi, prvi bo v Sloveniji že jeseni, pomaga potrošnikom pri sprejemanju ozaveščenih odločitev o njihovi porabi energije, kar v idealnem primeru vodi do spremembe vedenja – to pa potrošnikom omogoča prihranke pri porabi energije in s tem znižanje stroškov. Prav kalkulatorji pa so lahko eden najboljših načinov za preprosto obveščanje potrošnikov o njihovi porabi energije.

Več koristnih CLEAR-X nasvetov najdete tukaj.

PREBERITE TUDI: Kako uporabljati klimo, da bo lepo ohlajeno, a bomo hkrati privarčevali?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj