Preprečite lačne oči

Največja napaka, ki jo lahko storite je, da se hranite za večerne pojedine, ko boste potem na tak način zaužili samo slabo hrano in poleg tega še pojedli mnogo večje porcije. Čez dan zaužijte normalne obroke, le da mogoče pazite, da so manj kalorični.

Preden zapustite dom…

Si privoščite kakšen beljakovinski prigrizek: manjši obrok solate s tuno ali piščancem, pest mandljev ali goji jagod, proteinski napitek, probiotični jogurt,… Poskusite s prigrizkom iz sveže zelenjave (zelena, korenje, bučke) in omake iz lahkega jogurta, z dodatkom zelo zdravilnega peteršilja in nekaj kapljicami olivnega olja.

Pozabite na stres, uživajte v vsej hrani, ki jo imate radi – pazite le na količine

Držite se pravila: Bodi okuševalec in ne pomivalec (krožnikov), jejte umirjeno in upravljajte sami s seboj (pojejte le tisto, kar ste si prvič naložili na krožnik); daleč od oči, daleč od želja – po jedi se umaknite od obloženih miz; bodite praznično aktivni (počistite svoj dom, privoščite si sprehod ali telovadbo, plešite) ter si zapomnite, da hrana ni ljubezen, zato naj vam na obiskih ne bo nerodno česa tudi odkloniti (sledite le sebi). Ne glede na to, ali imate pred seboj poln krožnik ali le piškot – si vzemite čas, da hrano dobro prežvečite, uživate v okusih in ste pozorni na to, kar vam sporoča vaše telo – prenehajte jesti, kadar začutite, da je dovolj.

Stran od nesramnih navad

Rafinirani ogljikovi hidrati in slabe maščobe v živilih imajo namreč to nesramno lastnost, da smo po njih še bolj lačni in jih zagotovo pojemo več kot bi pojedli beljakovinskih živil ter zdravih maščob in OH, hkrati pa ta živila povzročijo tudi neprijetno napihnjenost in napenjanje. Izogibajte se sladkorju ter beli moki. Ta dva naj bosta vaša največja sovražnika, pa bodo prazniki minili bolj prijazno in FIT. Pazljivo tudi pri slani hrani, ki bo zaradi zadrževanja vode v telesu, ravno tako povzročila neželen občutek napihnjenosti.

Kozarček ali dva

Štejte tudi popite količine alkohola in se ob pitju oborožite s kozarcem vode. Vino, šampanjec in lahko pivo imajo manj kalorij, izogibajte pa se kremnih in sladkih koktejlov, žganju ter vsem sladkih sokovom ter gaziranim pijačam. Nikoli ne pijte na prazen želodec, saj boste tako lakoto še povečali.

Tekoči trik

Eden najpomembnejših trikov, s katerim se lahko zaščite pred prazničnim prenajedanjem, je zagotovo pitje zadostnih količin tekočine – najbolje kar vode! Voda pomaga iz telesa izločiti vse strupe, prežene napihnjenost in ščiti pred utrujenostjo. Popijte od 8 – 10 kozarcev vode dnevno. Štejejo tudi nesladkani zeliščni čaji. Med obroki in po obroku pa vsaj pol ure ne pijte, saj boste tako zmešali prebavne sokove in podaljšali čas prebavljanja.

“Za sladico se vedno najde prostor”

Izognite se temu staremu načelu in prostor naredite že prej. Če se ne morete upreti sladkim skušnjavam, potem pojejte manj ostalega, nato pa uživajte v sladkanju. Drugi kos raje prihranite za zajtrk ob kavi.

PREBERITE TUDI: Najboljše modne ideje, kaj nositi za letošnje praznike

PREBERITE TUDI: Recept za božične piškote iz Buckinghamske palače

Foto: Pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj