Rdeče pike na koži, ki se nenadoma pojavijo, se imenujejo angiomi. Angiom je majhna benigna tvorba, ki je sestavljena iz krvnih žil. Obstajata 2 glavna razloga za njen razvoj.

1. Starost

Veliko ljudi dobi angiome pri starosti 30 let ali več. Praviloma je v tem primeru videti kot majhen konveksni češnjev madež in se večinoma nahaja na rokah in ramenih. Takšne angiome povzročajo preproste starostne spremembe kože in krvnih žil.

2. Zdravstvene težave ali nezdrav življenjski slog

Če je angiom videti kot pika in se začne razprostirati, lahko kaže na težave z jetri, žilne bolezni ali hormonska neravnovesja.

Če nenadoma opazite, da znani rdeči madež nepričakovano spremeni velikost, obliko ali je začel krvaveti, je bolje, da se čim prej posvetujete s strokovnjakom. Angiomi običajno niso razlog za hitenje v bolnišnico. 

Jih lahko preprečimo?

Najboljša preventiva je zdrav način življenja in uravnotežena prehrana. Pijte veliko vode, jejte svežo zelenjavo in ne pozabite na zdrave maščobe, kot sta avokado in olivno olje. Ta preprosta pravila vam bodo pomagala ohraniti kožo čisto in mladostno, telo pa zdravo.

PREBERITE TUDI: Je sijoča koža preteklost; videz mat kože pa nov trend?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj