Priznajmo si; kavalirstvo se je nekako pozabilo – kot da bi z enakopravnostjo spolov izginili tudi vljudnost, prijaznost in gentlemanski odnos do žensk. Moški ženske vsekakor lahko obravnavajo enakovredno, a hkrati prijazno in spoštljivo. Ljubezen, spoštovanje in pozornost, ki jo moški lahko nudi ženski, moškega lahko naredi še boljšega.

PREBERITE TUDI: 20 razlik med fantom in pravim moškim

Ne gre le za odnos moški-ženska

Dandanes so se olika, vljudnost, lepe navade in bonton skoraj pozabili. Pomembno je, da se spomnimo, kaj kavalirstvo je, in to ne le v odnosu moški-ženska, temveč v odnosu do vseh ljudi, s katerimi se dnevno srečujemo. Obudimo lepe navade, da ustvarimo boljšo družbo!

Pridržite vrata

Pridržite vrata komurkoli, ki prihaja nasproti. Prihajajoči osebi boste s tem olajšali prihod v drugi prostor, še posebno, če ima polne roke stvari. S tem boste pokazali spoštljivost in prijaznost ter izkazali pripravljenost za pomoč, predvsem pa boste nekomu polepšali dan.

Točnost in pravočasnost

Dandanes je moderno zamujanje, ki pa je  – roko na srce  –  grda navada. Vljudno in spoštljivo do druge osebe je, da smo na srečanje točni. Ne le točni, še bolje bo, če na dogovorjeno srečanje (npr. zmenek ali poslovni sestanek) pridemo celo kako minuto prej. To je znak spoštovanja ter dober prvi vtis.

Zaščitniško obnašanje

Lepo je, če se eden do drugega obnašamo zaščitniško. Kolikor lahko, lahko ščitimo naše najdražje, ki se na nas zanašajo, vključno z našimi hišnimi ljubljenčki in ljudmi, ki so šibkejši od nas.

Zrelost

Bodite tisti, ki v kritičnih situacijah ohranjate mirno kri in bodrite druge.

Premaknite stol

Starejšim, ženski in otrokom odmaknite stol, da se oseba lažje usede. Osebi pokažite, da skrbite za njihovo udobje.

Obesite plašč

Ženski, ki pride k vam na srečanje ali obisk, vzemite plašč (jakno, bundo …) in ga obesite. Dobra, stara, a žal pozabljena navada.

Bodite vljudni

Prijazen nasmeh, vljudnost in prijaznost so vrline, ki dandanes še kako manjkajo.

PREBERITE TUDI: 30 pravil bontona, ki bi jih moral poznati (in upoštevati) vsakdo

Dame imajo prednost

Klasično pravilo kavalirstva: dame imajo prednost.

Ponudite pomoč

Če opazite, da soseda težko nese obilo vrečk, ji pomagajte. Pomagajte tudi starejšim ali poškodovanim, ki morajo čez cesto.

Ponudite mesto na avtobusu

Starejšim, nosečnicam ali komurkoli drugemu odstopite mesto na avtobusu, še posebno, če sami brez težav stojite in sedeža niti ne potrebujete.

Plačevanje

Da, seveda je kavalirsko in edino prav, da pijačo plača moški; a moški morate dovoliti morate tudi ženski, da jo plača, če tako želi (žal so tudi mnoge ženske pozabile na damskost).

Pozornost

S tem, ko sogovornika pozorno poslušate in mu dajete pozornost, mu s tem sporočate, da ga spoštujete.

Bodite opora

Bodite opora mlajšim, šibkejšim ali podrejenim. S svojimi izkušnjami lahko veliko pripomorete k razvoju drugih posameznikov.

Bodite pošteni

Poštenost in iskrenost sta osnova lepega vedenja, obnašanja in karakterja.

Bodite potrpežljivi

Potrpežljivost je lepa čednost in izraža zrelost.

Smisel za humor

Smeh je najboljše zdravilo, pravijo. Širite veselje, sejte dobro voljo.

Olika in dobre manire so tiste, s katerimi lahko ustvarimo dober ne le prvi vtis, temveč vtis nasploh. Izobrazba, uspešnost ali dober videz nam ne bodo prav nič pomagali, če se ne bomo znali lepo obnašati.

PREBERITE TUDI: Bodite olikani, imejte manire in ne počnite teh 8 napak

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj