… nestanoviten in deževen. Izlete v naravo je težko planirati, saj se odpravimo v soncu, na cilju pa nas že oblije ploha. Kakšen pa ima aprilsko vreme vpliv na naše počutje?
 
 
Mnogi ljudje prisegajo, da jih, ko je deževno, bolijo klepi in kosti. Poslabšala naj bi se tudi revma tistim, ki jo imajo. Ker v aprilu začne cveteti večina dreves, se mnogim pojavijo alergije, astma pa se poslabša.
 

Spremembe krvnega tlaka

Naš krvni tlak se spreminja glede na različne okoliščine, tudi vreme. Če se to dogaja pogosto, lahko vpliva tudi na druge procese in morebitne obstoječe bolezni v telesu. Raziskava, objavljena v European Heart Journal, pa je pokazala, da lahko mrzlo vreme povzroči nenaden poskok krvnega tlaka, delno tudi zato, ker se skrčijo krvne žilice.
 

PREBERITE TUDI: Zaradi nezdravega načina življenja ima čedalje več mladih visok krvni tlak

 

Pojav oz. poslabšanje glavobolov

Aprilsko vreme ima lahko velik vpliv na glavobole, vključno z migrenami. Nagle spremembe vremena – od nevihtnega naliva do zaslepljujočega sonca – lahko povzročijo napad migrene, hladen val pa glavobole, ker se skrčijo žilice v možganih.
 

PREBERITE TUDI: Kaj vse lahko povzroči glavobol?

 

Drugi vplivi

Tudi sicer so lahko nenadne aprilske spremembe vremena težke za počutje: počutimo se bolj utrujeni; mnogim se poslabša spanec (k čemur še dodatno pripomore premik ure, ki ga naredimo konec marca); imajo manj energije in spremembe v počutju so hitrejše (hitreje nas kdo vznejevolji). 
 
Zato poskrbimo za počutje z ukrepi, s katerimi lahko, da še dodatno po nepotrebnem ne obremenjujemo telesa: to so zdrava in ne preobilna prehrana; redno gibanje in kakovosten spanec (spat gremo najkasneje ob 22.30 in vedno ob isti uri, pred tem vsaj 1 uro prej izklopimo vse elektronske naprave).
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj