Običajno se odločamo na podlagi navade ali dosedanjih izkušenj, a premisliti se splača tudi o drugi možnosti. Preigrali smo oba scenarija, da bi vam izbiro olajšali. Dodali smo še natančnejše korake beljenja, če tega še nikoli niste počeli.

Zamislili smo si vzorčen primer, dnevno sobo v stanovanjskem bloku, velikosti 20 kvadratnih metrov (m2), ki ji želimo osvežiti notranji oplesk. Skupna površina sten in stropa tako znaša približno 60 m2. V našem primeru smo pleskali z belo barvo. Če imate raje barvne stene, naj vam barvo zmešajo v trgovini oziroma mešalnici, dodaten strošek je odvisen od količine pigmenta v odtenku.

Kako pleskamo sami?

Postopek je razdeljen na manjše korake in si ga lahko ogledate tukaj.

Ponudbe izvajalcev

Iskanja ponudnikov smo se lotiti kot običajni potrošniki in za to uporabili svetovni splet. Poklicali smo nekaj ponudnikov, ki svoje storitve oglašujejo samostojno, uporabili pa smo tudi dva portala za pridobivanje ponudb: primerjam.si in mojmojster.net. Odziv je bil – glede na razmeroma majhno površino za beljenje – presenetljivo velik. Iz mojmojster.net so nam posredovali kontakte zainteresiranih izvajalcev, primerjam.si pa tudi konkretne ponudbe z oceno stroškov. Kar nekaj mojstrov nas je v prihodnjih dneh poklicalo po telefonu, ki smo ga pustili v obrazcu za povpraševanje.

Razpon cen je bil precejšen – nekaj ponudb smo dobili za okrog 200 evrov, segale pa so vse do 380 evrov. Eden od mojstrov nas je poklical in povedal, da danes dela v naši bližini in nam zato lahko da še posebej ugodno ponudbo – 300 evrov. Ugotovitev: ni vse ugodno, kar se kot tako oglašuje.

Sam svoj mojster

Pristop je seveda cenejši, če (si) svojega dela ne (za)računamo, a stroške bomo imeli tudi, če se beljenja lotimo sami. Končni znesek je odvisen od pripomočkov, ki jih potrebujemo. Na pozabimo še na stroške za gorivo, če trgovina ni ravno na naši dnevni poti.

Doma nimam ničesar: 115 evrov za komplet s klasično belo barvo in 145 evrov za komplet z bolj prekrivno bravo

  • Kupili smo belo barvo, emulzijo za boljši nanos barve, vedro za mešanje, mrežico za odcejanje, veliki in mali valjček, dva ročaja za valjčke in eno teleskopsko palico dolžine do tri metre, manjši in večji čopič, 2 koluta zaščitnega traku, tri zaščitne folije po 20 m2 (s kartonskim papirjem v roli bi prihranili nekaj evrov) in zaščitno obleko.

Doma imam vse pripomočke za beljenje: 55 evrov za komplet s klasično belo barvo in 90 evrov za komplet z bolj prekrivno bravo

  • Kupili smo barvo, emulzijo, tri zaščitne folije in dva koluta zaščitnega traku (namesto zaščitne obleke smo uporabili stara oblačila).

Poleg posameznih pripomočkov ponujajo trgovine tudi najrazličnejše komplete, ki vsebujejo vse od veder, mrežic, čopičev, valjčkov in zaščitnih folij. Cene se gibajo od deset do 30 evrov, odvisno od vsebine. Preverite, kaj je v kompletu. Ali res potrebujete, na primer, dva velika valjčka?

Za našo vzorčno sobo pač ne. Za okrog 10 evrov dobite tudi zaščitne folije z zadrgo za vrata, ki omogoča odpiranje in prehod. Uporabna je kombinacija samolepilnega traku in zaščitne folije različnih širin. Cena je okrog sedem evrov, z eno potezo pa nalepite zaščitni trak in namestite zaščitno folijo, kar je sicer zamudno opravilo.

Cene posameznih izdelkov se med trgovinami nekoliko razlikujejo, a ko seštejemo celotno košarico, večjih razlik ni. Postrežba je bila povsod zadovoljiva, največ informacij smo dobili v Mavrici, najbolj skromno in najmanj zavzeto so nas postregli v Obiju. A če veste, kaj potrebujete, izberite najbližjo trgovino za domače mojstre.

Na odločitev, kdo bo belil, ne vplivajo le stroški

Pomembno je tudi, koliko časa imate na voljo, ter ali ste ga pripravljeni nameniti temu opravilu.  Potrebujete osnovno znanja ter nekaj pripravljenosti na učenje. In ne pozabite, če boste belili sami: z dobro voljo in potrpljenjem bo delo lažje. V premislek pa vseeno: koliko časa boste porabili za beljenje, koliko denarja in koliko živcev?

ZPS vam svetuje

  1. Pridobite več ponudb različnih izvajalcev, saj so razlike lahko tudi do sto odstotkov.
  2. Prekrivnost barve izberite glede na umazanost sten.
  3. Za boljši oprijem barve stene najprej premažite z emulzijo.
  4. Orodje po uporabi vedno operite, da ga boste lahko ponovno uporabili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj