… pomanjkanje spanja, manj kakovosten spanec in manj zdravo prehranjevanje. Vse to vodi v začaran krog kronične izčrpanosti, nezbranosti in vzkipljivosti, iz katerega ni videti izhoda. Pa vendar obstaja zelo preprosta in učinkovita rešitev – to je kratek, približno uro trajajoč popoldanski spanec.

Raziskovalci so preučili, kako kratek spanec vpliva na obvladovanje čustev posameznikov in ugotovili, da je popoldanski spanec zelo učinkovita strategija za obvladovanje kompulzivnega vedenja in večjo toleranco in potrpežljivost v primerih frustracij ter stresnih in zahtevnih nalog. V raziskavi so namreč udeleženci, kadar so spali, več časa in bolj potrpežljivo reševali zahtevne naloge. Hkrati so spočiti udeleženci poročali, da jih zahtevnost nalog manj frustrira.

Poleg mnogih preteklih raziskav, ki so že pokazale negativne vplive pomanjkanja spanja, je ta pokazala, da neprespanost povzroči, da ljudje težje in slabše obvladujejo svoja negativna čustva in odzive ter delujejo bolj impulzivno in agresivno. Hkrati so raziskovalci pripomnili, da je lahko takšen spanec tudi učinkovita strategija za povečanje produktivnosti in varnosti na delovnem mestu.

PREBERITE TUDI: Jeza je pozitivno čustvo in čas je, da jo sprejmemo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj