… pogosto vsebujejo precej sladkorja, pa lahko povzročijo to, da jih pojemo preveč in vadimo manj in tako dosežemo nasprotni učinek od želenega. "V kolikor določena hrana ni na seznamu 'prepovedanih živil' v dieti posameznika, se pogosto zgodi, da pojedo več hrane, ki je označena kot primerna za hujšanje, če želijo shujšati ali ohraniti vitko linijo," so povedali raziskovalci z univerze v Nemčiji. "Kar je še huje, pogosto tudi manj gibajo, ker podzavestno mislijo, da lahko zaradi take prehrane manj vadijo."

Avtorji raziskave so preučili učinke športne prehrane na zaužitje le-te in fizično aktivnost pri ljudeh, ki redno skrbijo za vitko linijo. Udeleženci so imeli na voljo prigrizke z napisom 'Fitnes' ali 'Prigrizek', na prvem pa je bil še tekaški športni copat, da bi bil videti še bolj zdrav. Na voljo so imeli 8 minut, da so preizkusili in ocenili izdelek, nato so imeli možnost vadbe na sobnem kolesu.

Na tiste, ki so hujšali ali želeli ohraniti vitko linijo, so imeli napisi 'Fitnes' precejšnji vpliv – povzročili so, da so pojedli precej več prigrizkov z napisom 'Fitnes'. Prav tako so po zaužitju prigrizkov telovadili manj. Tako so lahko zaužili več kalorij in sladkorja kot bi jih sicer in telovadili manj, kar pomeni, da so dvakratno negativno vplivali na poskus hujšanja ali ohranjanja zdrave telesne teže.
Raziskava je bila objavljena v Journal of Marketing Research.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj