… krepko zaostajamo za evropskim povprečjem (okoli 20 kilogramov). Razlogov za tako stanje je več, med njimi je tudi ta, da marsikdo rib ne mara preprosto zato, ker jih motijo kosti.

Ribje palčke ne vsebujejo kosti, poleg tega so zaradi dodane 'panade' mikavnejše, energijsko sicer zato bogatejše, pa vendar jih kupujejo tudi tisti, ki sicer niso ljubitelji rib, po navadi pa so všeč tudi otrokom. Zamrznjene ribje palčke se torej zdijo dobra alternativa svežim ribam. Pa so res? Nikakor ne. Ribje palčke pogosto vsebujejo le 65 % rib (lahko tudi manj), v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe ter imajo v večini primerov neugodno razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3.

Le 65 % je rib

"Pogled na sestavine ribjih palčk razkrije, da večina vzorcev vsebuje 65 % rib. V večini primerov je v palčkah aljaški polak, ki sodi med bele ribe," je predstavila rezultate dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Kar okoli 35 % sestavin izdelka sta 'panada', maščoba oz. olje, v katerem so bile palčke predhodno toplotno obdelane, in dodana voda." Panada je običajno narejena iz pšenične moke, škroba (krompirjevega), soli, kvasa in začimb (npr. poper, paprika, kurkuma). Proizvajalci pri predhodni toplotni obdelavi ribjih palčk običajno uporabljajo sončnično, repično in rastlinsko olje.

Ribje palčke v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe.

Na ZPS so pri testiranih vzorcih določili količino beljakovin in maščobe. "Ugotovili smo, da imajo vsi preverjeni vzorci razmeroma malo beljakovin in veliko maščobe, če jih primerjamo z ribami. Morda se sicer na prvi pogled takšna primerjava ne zdi smiselna, saj ribje palčke vsebujejo tudi 'panado'. Ob vedenju, da ribje palčke pogosto ponujamo našim otrokom kot 'ribe', pa je le dobro vedeti, da med 'ribo' in 'ribjo palčko' obstaja kar nekaj razlik," opozarja dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Glede vsebnosti soli pa bi večini zasvetila oranžna luč."

Ribje palčke bi morale imeti okus po ribi in ne po 'panadi'

Skupina šolanih senzoričnih preskuševalcev je preverila tudi zunanji videz in barvo zamrznjenih in ocvrtih ribjih palčk, pri ocvrtih palčkah pa tudi sestavo vsebine, barvo, teksturo, vonj in okus. Preskuševalci so pri nekaterih vzorcih grajali prav to, da ribje palčke niso imele okusa po ribi, da je bil ta preveč moknat, masten, prazen in voden. Med pogostejšimi očitki je bila tudi mehka in vodena tekstura vsebine ter pretemna (siva) barva, izpostavljajo na ZPS.

Cena ponovno ni bila merilo

Za izdelke na testu so na ZPS odšteli med 3,31 in 9,35 evra/kg. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je za nakup rib takšna cena več kot ugodna, pa pri tem ne gre pozabiti, da je rib v tovrstnem izdelku le okoli 65 %, drugo pa potrošniki plačamo za dodane drobtine, različne vrste škroba, olje, začimbe, sol in ne nazadnje tudi za dodano vodo. V tej luči postanejo cene marsikaterih svežih rib ugodnejše.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 3/2016 in na www.zps.si, Ribja palčka ni riba.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj