Na ogled so tudi v preglednem primerjalniku na spletni strani www.zps.si, kjer so potrošnikom na voljo nasveti o tem, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu in kako učinkovito uporabljati pralni stroj.

Kaj je dobro vedeti, ko se odločate za nakup pralnega stroja?

 • Pogosteje boste prali premalo napolnjen stroj, zato je največja zmogljivost belega bombažnega perila manj uporaben podatek.
 • Pri simulirani uporabi deset let najdražji model kljub visoki stopnji varčnosti ni prihranil dovolj elektrike in vode, da bi se višja naložba povrnila.
 • Varčnost zato ni edino merilo izbire. Pralni stroj mora predvsem učinkovito prati, izpirati in ožemati, pri tem perilo čim manj poškodovati in vse skupaj opraviti čim hitreje.
 • Rezultati o porabi na energijski nalepki žal ne prikazujejo porabe v praksi. Na podlagi navedb na nalepkah bi sklepali, da so vsi prikazani modeli skoraj enako varčni, vendar se med seboj zelo razlikujejo. Običajna programa za bombaž in občutljive mešanice v praksi porabita tudi dvakrat več vode in elektrike, kot je navedeno, kar je pričakovano, saj pri meritvah za energijsko nalepko perejo z varčnim programom. Rezultatov ni mogoče preprosto razširiti na druge programe, saj niso primerljivi. Če torej iščete resnično varčen stroj, energijski nalepki ne morete povsem zaupati.

ZPS nasveti za uporabo pralnega stroja

 • Prostornina bobna se že nekaj let ne spreminja veliko, ker je omejena z velikostjo ohišja, ki ima standardno širino 60 centimetrov. Boben sicer lahko napolnite toliko, da nad perilo še potisnete dlan, a to velja le za belo bombažno perilo.
 • Barvnega bombažnega perila ne smete napolniti do vrha, saj je pri taki polnitvi mencanje agresivnejše in se perilo na gubah razbarva.
 • Polnitev za perilo iz občutljivih mešanic je pri večini modelov le okrog štiri kilograme, kar je zgornja meja, ki se jo splača upoštevati.
 • Pri posamezni polnitvi je treba perilo združevati po materialu, dovoljeni temperaturi pranja in barvi, zato je manjša teža polnitve le redko težava.
 • Odsvetujemo uporabo prevelike količine pralnih sredstev. Sodobna pralna sredstva so večinoma močno koncentrirana, zato upoštevajte na embalaži navedeno priporočeno količino za posamezno polnjenje. Stroj je le redko povsem napolnjen, zato lahko količino sredstva zmanjšate, dodatno pa, če perilo ni močno umazano.
 • Če ste po pranju razočarani zaradi madežev, ste morda izbrali manj primeren program, lahko pa poskusite z drugim pralnim sredstvom, saj različna vsebujejo različne snovi, ki ciljajo na posamezne vrste madežev. Učinek na madeže ni večji, če je sredstva več.
 • Zmanjšanje odmerka pralnega sredstva bo koristilo tako vaši denarnici kot okolju, v katerega se izlivajo izpusti iz pralnih strojev.
 • Danes kosov perila, ki bi prenesli pranje pri 90 °C, skoraj ni več. Belo bombažno perilo se pere pri največ 60 °C, kar je navedeno tudi na všitku poleg drugih simbolov. Svetujemo, da to upoštevate, saj sodobne tkanine ne prenašajo visokih pralnih temperatur in jih boste poškodovali.
 • Priporočamo, da vsakih nekaj mesecev zaženete pralni stroj s programom 90 °C, praznega ali napolnjenega s starejšimi kuhinjskimi krpami ter z manjšo količino pralnega sredstva. Tak cikel bo prečistil notranjost stroja, obloge v ceveh in spral črpalko, izognili se boste tudi nakupu namenskih sredstev za čiščenje stroja.

Ocene pralnih strojev si lahko ogledate tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj