… spomina v primerjavi z nekadilci. Ugotovili pa so tudi, da se je tistim, ki so prenehali kaditi, spomin povrnil skoraj v celoti, torej do takšne stopnje, kot ga imajo sicer nekadilci.

kajenje2

Foto: topnews.in

Raziskavo so opravili tako, da so preko 70 posameznikov, starih med 18 in 25 let, peljali na ogled univerzitetnega naselja in jih nato izprašali o raznih podrobnostih, kot npr. kakšno glasbo so poslušali, kakšne naloge so morali opraviti ipd. Kadilci so se pri tem odrezali daleč najslabše, saj so se spomnili le 59 % nalog in detajlov. Tisti, ki so nekoč kadili, a so prenehali, so se spomnili 74 % nalog, tisti, ki nikoli niso kadili, pa 81 %.

Dr. Tom Heffernan, vodja oddelka za raziskavo drog in alkohola na univerzi Northumbria, je dejal, da so ti podatki zelo koristni za uporabo v kampanjah proti kajenju: “Glede na to, da je v ZDA 45 milijonov kadilcev in v Veliki Britaniji 10 milijonov, je pomembno, da se zavedamo vpliva kajenja na vsakodnevne kognitivne funkcije, pri kateri je spomin zelo dober primer. Že dolgo vemo, da ima prenehanje kajenja izjemne pozitivne učinke na zdravje telesa, ta raziskava pa je pokazala, da je izjemen pozitiven vpliv tudi na kognitivne funkcije.

Raziskovalci bodo zdaj preučili še vpliv pasivnega kajenja na spomin ter ‘kajenja iz tretje roke’ – to pa so strupi cigaretnega dima, ki ostanejo na oblačilih, zavesah in pohištvu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj