… boljša od drugih vrst telesne vadbe. Rezultati raziskave so prvič pokazali povezavo med izvajanjem poz pri jogi, povečanim nivojem gamaaminobutirne kisline (GABA) in zmanjšano zaskrbljenostjo in napetostjo. Nizek GABA nivo je namreč povezan z depresijo in drugimi, dandanes zelo pogostimi anksioznimi motnjami.

Znanstveniki so primerjali nivo kisline v možganih sodelujočih, ki so hodili na jogo in tistih, ki so se sprehajali.

V raziskavi sta 12 tednov sodelovali dve naključno izbrani skupini zdravih posameznikov. Prva  skupina je trikrat na teden eno uro vadila jogo, druga pa se je enak čas sprehajala. Možgane udeležencev so pred raziskavo slikali z magnetno resonanco, slikanje pa so ponovili po dvanajstih tednih vadbe.

Vsi sodelujoči so morali tekom raziskave ocenjevati svoje psihološko stanje in tisti, ki so se udejstvovali pri jogi, so poročali o opaznem zmanjšanju zaskrbljenosti in izboljšanju počutja. Potrdili so torej povezavo med povišanim nivojem spojine GABA in pozitivnimi spremembami v počutju, zato znanstveniki predlagajo, da bi joga lahko postala potencialna terapija za določene psihične težave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj