Angleščina je desetletja veljala za vodilni jezik, s katerim se je mednarodno poslovalo, a danes jo v ospredju že izpodrinjajo drugi jeziki. Skupaj te jezike lahko imenujemo BRIK. To je kratica za Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko, ki postajajo vse bolj pomembne države na globalnem trgu. Posamezniki, ki znajo vsaj pasivno enega izmed naštetih jezikov, lahko pomembno pomagajo pri učinkovitem uvozu in izvozu dobrin.

jeziki_poslovne_prhodnosti 

Nekoč, ‘pred davnimi časi’, kar je nekje do leta 1970, je angleščina veljala za jezik, ki se ga je najpogosteje uporabljalo pri poslovnih transakcijah. Angleško govoreče države so dominirale na področju mednarodnega trgovanja, še posebej ZDA in Velika Britanija, ki sta lahko v svojem domačem jeziku trgovali širom po svetu. Druge države, ki so poslovale s tema dvema velesilama, so se po navadi morale prilagoditi: zaposleni so morali biti usposobljeni, da so lahko vsaj komunicirali v angleščini, sicer posel ni najbolje stekel.

Carine in druge dajatve pri uvozu so bile odločilnega pomena za tuje proizvode izven ameriškega tržišča, zato se je večina trgovanja izvajala znotraj meja. A razmere na trgu v zadnjih letih 20. stoletja so se izboljšale, pogoji za meddržavno poslovanje pa so postali bolj sprejemljivi. Angleško govoreče države so spoznale, da je njihov monopol na področju jezika vsako leto šibkejši.

Temu bi lahko rekli ‘Velik ameriški Zid’, ki se je začel resnično rušiti v času predsedovanja Reagana, ko so se na široko odprla vrata na Kitajsko. Posledica tega je bila, da je veliko ameriških podjetij zaključilo z izdelavo izdelkov ali polizdelkov, ki so jih od Kitajcev lahko kupili ceneje z isto garancijo; drugi pa so se odločili, da bodo proizvodne obrate selili na področje, kjer je delovna sila tako rekoč zastonj.

Ker je trgovanje s Kitajsko tako uspešno naraslo, število podjetij, ki sodelujejo z državo na Vzhodu Azije, pa je poskočilo v višave, se je povečalo tudi povpraševanje po znanju kitajskega jezika. Je eden izmed težje naučljivih jezikov, zato je učenje velik izziv. Znano je, da ko enkrat odstranimo jezikovne ovire, postane sodelovanje veliko lažje. Da je posameznik sposoben govoriti in razumeti kitajski jezik, bo v prihodnje vsekakor prednost zanj in vsako podjetje.

V približno istem obdobju so se ZDA odprle tudi proti jugu. Ne le, da so iz držav, ki ležijo ob ekvatorju in južneje, dobili več produktov in storitev, pač pa je naraslo tudi število imigrantov iz teh območij. Napovedi, da bo španščina pomemben del ameriškega gospodarstva in kulture, so se kmalu uresničile. Število španskih priseljencev v ZDA je sedaj že tako visoko, da so nekatera področja že dvojezična. Španščina ima danes pomembno vlogo tako v zasebni kot tudi javni sferi. Veliko Američanov, ki nimajo španskih korenin, se sedaj uči špansko, z namenom da bi si zagotovili sodelovanja na področju poslovanja. Ker poslovanje raste v Srednji in Južni Ameriki, bo znanje španščine še posebej pomembno.

V zadnjih letih je na poslovno sceno stopila tudi Indija. Ne le na področju proizvodnje, pač pa tudi na področju storitev. Veliko storitev, pri katerih je dobra komunikacija neizogibna, je koristilo prav ZDA, še posebej na primer v klicnih centrih. Res je, da veliko Indijcev govori angleško, a je kljub temu veliko podjetij že investiralo v lastno osebje, da so se naučili hindujsko, kar bo dolgoročno prinašalo le dobiček. Še posebej uporaben je vsaj slovarček ‘delovnih izrazov’, veliko pa je tudi tečajev na internetu. Učenje tako eksotičnega jezika je lahko zabavno pa tudi dobičkonosno.

Po padcu komunizma v Rusiji se je ta država s svojimi bivšimi članicami hitro preselila na zemljevid mednarodnega trgovanja. Medtem ko Rusija sedaj naredi veliko prometa z ZDA, so med drugim tudi večji partnerji EU, Belorusiji, Kitajski in Ukrajini. Ruščina je lahko zelo pomembna. Res je, da imajo svojo abecedo, a se je ni težko naučiti. In ker je Ruščina zelo fonetičen jezik, je izgovorjava precej preprosta. Sicer veliko Rusov zna angleško, a posel bo veliko hitreje stekel, kar bo za podjetnike vsekakor velika prednost.

Svet se spreminja, velik del sprememb pa je odvisnih predvsem od gospodarstva. In ker se vse več podjetij premika v komercialno mednarodno sceno, to dobro kaže na še kako pomembno učenje jezikov. Ne le, da je za nekatere to neizogibno, lahko komunikacija v tujem jeziku postane tudi svojevrsten užitek in zadovoljstvo.

Če potegnemo črto, učite se jezika, ki vas bo pripravil na prihodnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj