Deli
Vedno kadar se bliža kakšno praznovanje me celotna družina opozori, naj ne pozabim in naj pripravim kakšno svojo tortico. Kar nekaj se jih je v teh letih zbralo na repertoarju. Delala sem že skoraj vse, od črnega gozdička do Sacher torte. A le malo jih je bilo takšnih, ki so se na sporedu znašle večkrat. Ena izmed njih je ravno ta jagodno – čokoladna torta.
 
V vročih poletnih dneh, ko praznujemo največkrat kar v naravi ob žaru, seveda za rojstni dan ne sme manjkati torta. Vendar ta torta ne sme biti pretežka, prenasitna in presladka, ker kdo si sploh želi poleg vseh okusnih dobrot na žaru pojesti še osladno torto? Poskusite narediti torto po predlaganem receptu in gostje bodo zagotovo navdušeni.
 

Sestavine za biskvit (premer 30cm)

– 3 jajca
– 3 žlice mrzle vode
– 150 g sladkorja v prahu
– 1/2 pecilnega praška
– 20 g kakava
– 100 g  moke
 

Sestavine za čokoladni mousse:

– 500g stepene sladke smetane
– 240g temne čokolade (50% ali več)
– 2 žlici sladkorja v prahu
 

Sestavine za jagodni mousse:

– 500 g stepene sladke smetane
– 400g jagod (lahko tudi jagodni kompot, ki da res dober okus)
– 6 listov želatine
– malo rdeče barve v gelu (če ne želite, lahko izpustite)
 

Preliv

čokolada
sladka smetana
 

Postopek biskvit

Prebrale ste vse sestavine in se prijele za glavo, koliko dela bo s to torto? Nikar ne skrbite, čeprav je sestavin kar nekaj, je torta hitro narejena. Edino kar je dolgotrajno pri tej torti je hlajenje.
 
Vse sestavine so napisane za peko v okroglem tortnem pekaču premera 30cm. V kolikor imate manjši pekač prilagodite sestavine glede na razmerje premera. 
 
Najprej ločite rumenjake od beljakov. Beljake stepite v trd sneg skupaj s tremi žlicami vode. V drugi posodi rumenjake zmešajte skupaj s sladkorjem in v tretji skupaj zmešajte moko, pecilni prašek in kakav. Najprej zelo počasi in previdno v beljake vmešajte rumenjake, ne uprabljajte mešalca ampak to napravite kar z žlico ali lopatico, ko je rumenjak dobro vmešan v beljake, počasi dodajte še suhe sestavine, prav tako narahlo in dobro premešajte z lopatico ali žlico. Maso previdno prelijte v pekač, katerega dno ste prekrili s peki paprijem, stranice pa premazali z maslom. 
 
Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj približno 10 minut.
 
Ko je biskvit pečen, ga odstranite iz pekača, pustite da se ohladi in postavite na pladenj, kjer boste sestavljali torto. Dobro ga navlažite z jagodnim sokom (če uporabljate jagodni kompot) ali mlekom.
 

Postopek čokoladni mousse

Čokolado stopite nad paro, v tem času čvrsto stepite sladko smetano. Dodajte sladkor. Ko je čokolada stopljena in malo ohlajena jo z lopatko vmešajte v stepeno sladko smetano in premažite čez biskvit (okrog biskvita namestite obod za pripravo tort ali improvizirano kar obod od pekača). Torto postavite v hladilnik dokler se mousse vsaj malo ne strdi in nadaljujte s pripravo jagodnega moussa.
 

Postopek jagodni mousse

Priprava jagodnega moussa ni zahtevna in vam vzame največ 10 minut. Jagode najprej dobro operite in pokuhajte v loncu, da postanejo mehke, za tem jih s paličnim mešalnikom dobro spasirajte in precedite čez cedilo, da odstranite semena. Pustite, da se ohladijo v tem času pa stepite sladko smetano do čvrstega. Želatino pripravite po navodilih – največkrat jo je potrebno namočiti v hladno vodo, za tem pa stopiti na primerni temperaturi. Pripravljeno želatino vlijte v jagodni pire, vse skupaj pa z lopatko vmešajte v stepeno sladko smetano, lahko dodate malo jedilne rdeče barve za bolj intenzivno barvo moussa. Premažite nad čokoladnim moussom in postavite čez noč v hladilnik.
 

Preliv

Preliv za torto naredite po želji. Jaz sem skupaj stopila 100g čokolade in 100g sladke smetane in prelila čez ohlajeno torto, ter zopet postavila v hladilnik za 1h.
 
POMEMBNO: Torta mora biti v hladilniku tudi preden jo postrežete, saj se drugače na visokih temperaturah hitro stopi.
 
 
Želim Vam slasten tek!
 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here