Kako poskrbeti za zadostno raven serotonina, si lahko preberete tukaj, v tem prispevku pa si bomo ogledali, kako na naraven način dvigniti dopamin.

Dopamin je močan nevrotransmiter, ki regulira gibanje, občutke zadovoljstva, možganskih sposobnosti in apetita. Ko so njegove ravni nizke, veselje, pozitivna naravnanost in pričakovanje do življenja upade in postanemo bolj dovzetni za razne nevrodegenerativne bolezni kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, pa celo shizofrenija. A nikar ne skrbite – za ustrezno raven dopamina lahko poskrbite z ustrezno prehrano in prehranskimi dopolnili.

Hrana kot zdravilo

Dandanes je čedalje več ljudi izjemno osveščenih glede neverjetnega vpliva, ki ga imajo hrana in naš celoten življenjski slog na nas, našo kakovost življenja in na naše zdravje. In katera hrana vpliva pozitivno?


zoom.net

Kakovostne beljakovine

Hrana, ki vsebuje veliko amino kislin, še zlasti tirozina, je zelo pomembna za proizvajanje dopamina. Dobri viri so (organsko pridelani) puran, piščanec, ribe, jajca, divjačina in govedo proste reje.

Omega-3 maščobe

Še zlasti pomembne so omega-3 maščobne kisline, ki jih lahko dobite iz klasičnega ribjega olja, olja polenovke in krilovega olja. Izjemno pomembne so za zdravje celotnega telesa in optimalno delovanje možganov, imajo pa tudi dokazano antidepresivno delovanje.

Sadje in zelenjava

Poskrbite za stabilno raven dopamina v možganih  s svežo, organsko pridelano zelenjavo in sadjem. Iščite temno listnato zelenjavo, banane, jagode in borovnice, ki vsebujejo tirozin. Žveplo vsebujejo čebula, šalotka, česen, drobnjak, ohrovt in brstični ohrovt – ta dvigne glutation v telesu, ki je nujen za sproščanje dopamina. Rdeča pesa vsebuje betain, ki izboljšuje razpoloženje, in tirozin.

Semena in oreščki

Opustite sladke in škrobnate prigrizke in raje posezite po nepraženih semenih in oreščkih, če je le možno, organsko pridelanih. Mandlji, brazilski oreški, lešniki dovajajo amino kisline za delovanje nevrotransmiorjev. Tudi sezamovo, bučno, konopljino in chia seme so dobra izbira.


nutroaster.com

Čaji in zelišča

Zeleni čaj je poln polifenolov in je eden najboljših zelišč za dvig dopamina. Izjemno učinkoviti so tudi ginko, regrat, ginseng, grško seno in poprova meta.

Vitamini in minerali

Poskrbite za dovolj vitaminov B, C, E, folne kisline in niacina (B kompleks), ter mineralov magnezija in cinka.

Pomemben je celotni življenjski slog in ‘mindfulness’

In nikar ne pozabite na zdrav življenjski slog, ki bo poskrbel za kroženje ‘veselih nevrotransmiterjev’ – ta vključuje tudi gibanje, meditacijo, jogo, relaksacijo, pozitivno mišljenje, da boste kar se da sproščeni in tako spodbujali pozitivne in vesele misli. Tudi osredotočanje in iskanje pozitivnih stvari tekom dneva vam bo pomagalo ohranjati zdrave ravni dopamina.


reloveplanet.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj