… imate dobro razvito čustveno inteligenco. Čustveno inteligentnim ljudem njihove misli ne vladajo, ampak oni vladajo svojim mislim. Čustvena inteligenca je preprosto povedano inteligentna uporaba čustev.
 
 
Včasih smo zmotno mislili, da je za ocenitev sposobnosti in pameti dovolj le inteligenčni kvocient (IQ). Dandanes pa se vedno bolj zavedamo tudi pomena čustvene inteligence (EQ). To je sposobnost obvladovanja svojih odnosov in sebe, kar pripomore k boljšemu življenju in soočanju s situacijami.
 
Čustveno inteligentna oseba dobro ve, kaj želi, redko obžaluje svoje odločitve, je trdna oseba, ki se ne zlomi pod pritiski in dobro pozna svoje vrednosti in lastnosti.
 

Čustvena inteligeca zajema sposobnosti kot so:

 • Obvladovanje razpoloženja,
 • prepoznavanje svojih čustvenih potreb,
 • sposobnost sprejemanja dobrih odločitev,
 • dobra komunikacija,
 • samozavest,
 • razumejo čustva drugih, vendar se z njimi ne poistovetijo,
 • razvoj sočutja,
 • prevzemanje odgovornosti,
 • sprejemanje drugačnosti.

Učenje čustvene inteligence:

Dobra novica, je, da se da čustveno inteligenco tudi priučiti.

 • Naučite se mirnih reakcij namesto burnih. Ne napadajte, če nekdo reče nekaj, kar vam ni všeč.
 • Opazujte in pojasnjujte svoja čustva.
 • Za svoje občutke namesto zunanjih najdite notranje vzroke.
 • Naučite se vnaprej predvideti svoje reakcije na določene dogodke.
 • Izogibajte se stvarem, ki v vas vzbujajo negativna čustva.
 • Ko se vam pripeti kaj neprijetnega, premislite, ali je težava res tako resna, kot zgleda v tistem trenutku.

Predvsem se morate naučiti, da se ne odzovete na 'prvo žogo', kar pomeni, da se morate zavedati, da buren odziv z neustreznimi argumenti v primeru prepira, ne bo prinesel rezultatov. Zavedati se morate, da oseba, ki vam stoji nasproti , izhaja iz svojega zornega kota in stvari vidi in čuti drugače kot vi. To zavedanje naj bo vaša moč. Najbolj pomembno bo, da boste svoja čustva znali ukrotiti, kar ne pomeni, da jih boste zatrli. Pomeni samo to, da jih boste primerno uporabili.

PREBERITE TUDI: Čustvena inteligenca in delovna uspešnost

Čustveno inteligentni ste, če:

1. Prijazno in vljudno govorite s prijatelji in tujci.

Čustveno inteligentni ljudje nikoli niso spoznali tujca, ki jim ne bi bil všeč. Ne zanima jih starost, rasa, vera, spol, spolna usmerjenost ali politična pripadnost osebe. Dobro se zavedajo, da smo v svojem bistvu vsi enaki.
 

2. Zanima vas človeško vedenje

Čustveno inteligentni ljudje so navdušeni nad človeškim vedenjem. Opazujejo stvari, kot so telesni jezik, narečje in osebni tiki. Biti opazovalec ljudi jim pomaga najti namige o tem, kaj naredi vsakega posameznika posebnega.
 

3. Ne dopustite, da vam misel na prihodnost krati spanec.

Čustveno inteligentni ljudje se ne ukvarjajo s prihodnostjo, nad katero nimajo vpliva ali nadzora. 
 

4. Ne obremenjujete se s preteklostjo.

Čustveno inteligentni ljudje nimajo časa za obžalovanje. Spustijo prtljago iz preteklosti, da se lažje premaknejo naprej v sedanjost, kajti tu je napredek.
 

5. Zavedate se svojih moči in slabosti.

Čustveno inteligentni ljudje vedo, da niso tako šibki kot njihova najšibkejša točka. Raje prepoznajo svoje največje moči in jih tudi dobro izkoristijo.
 

6. Ste usposobljeni aktivni poslušalci.

Čustveno inteligentni ljudje so odlični poslušalci.
 

7. Z lahkoto ugotovite, zakaj ste vznemirjeni.

Čustveno inteligentni ljudje ne dopuščajo, da bi negativnost prevzela njihove možgane. So detektivi, ki raziskujejo svoje okolje, iščejo namige, ki razkrivajo, zakaj se počutijo, kako delajo in (kar je najpomembneje), kaj lahko storijo, da bi bilo bolje.
 

8. Ste etični v poslovanju in odnosih.

Čustveno inteligentni ljudje sledijo svojim moralam v poslovnem življenju.  Imajo visoke standarde svojih vrednot, ki se jih zvesto držijo.
 

9. Želite pomagati ljudem.

Čustveno inteligentni ljudje ne potrebujejo razloga, da bi pomagali drugim.
 

10. Znate reči 'ne'

Vedo, da ne morejo storiti vsega, zato določijo prednostne naloge, ki jih določi njihova najpomembnejša.
 

11. Prizadevate si za uspeh.

Čustveno inteligentni ljudje si prizadevajo za uspeh, ne glede na to, kako dolgo traja. Pripravljeni so se ukvarjati s težavami, ki jim pridejo na poti in odpraviti pomanjkljivosti.
 

12. Znate se motivirati.

Čustveno inteligentni ljudje gradijo motivacijo, ki traja. Odvajajo se od končnega rezultata in se osredotočajo na uživanje v procesu. Osebni razvoj se namreč zgodi v procesu rasti, ki vodi do uspeha.
 

13. Zlahka 'preberete' ljudi.

Čustveno inteligentni ljudje lahko prevedejo pomen gest, izrazov in telesne govorice. Dobro se zavedajo, da je telesna govorica prav tako pomembna kot govorica besed, saj je bolj pristna.
 
 
Človek te lastnosti lahko nabere skozi težke preizkušnje v življenju, skozi katere se vedno znova uči. Tako vsako naslednjo situacijo veliko bolje obvlada. Če niste prepričani, za koga bi lahko dejali, da ima visoko čustveno inteligenco, pa ste lahko hitreje prepričani, kdo je tisti, ki tega nima. to so ljudje, ki reagirajo z neprimernimi reakcijami, neprimernim vedenjem, neustreznimi besedami ali čudnimi dejanji. 
 
Čustvena inteligenca je torej izjemen dar, s katerim posameznik lahko pomaga sebi in drugim. Sebi predvsem zato, ker z znanjem, ki ga ima, lažje jadra skozi viharje življenja, drugim pa zato, ker jim lahko dobro svetujejo. S svojo sposobnostjo sočutja in razumevanja lahko hitro prepoznajo situacijo, v kateri se je znašel drugi. Neverjetna moč tega sočutja pa se kaže v tem, da so ljudje z visoko razvito čustveno inteligenco sposobni sposobni najti ravnovesje sočutjem in tem, da bolečina drugih ne rani njih samih, torej lahko pomagajo, a z določeno distanco.
 

PREBERITE TUDI: Joj, ti si pa res občutljiva!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj