… pomembno, da ima hrana, ki jo uživamo, nizek indeks glikemije. Ena izmed raziskav pa je pokazala celo, da je najboljša za izgubo odvečne telesne teže in zdravje srca in ožilja visoko hidratna dieta s hrano, ki ima nizek glikemični indeks.

12 tednov trajajoča randomizirana kontrolirana raziskava je primerjala učinke diete z nizkim glikemičnim indeksom in visokoproteinske diete na hujšanje in kardiovaskularno zdravje. Ugotovili so, da je dejstvo, da ena sama samcata dieta, ki bi ustrezala vsem, ne obstaja. Obe dieti, tako visoko hidratna z nizkim indeksom glikemije kot tudi visoko proteinska sta udeležencem v raziskavi pomagali, da so izgubili odvečno telesno maščobo, vendar je prva hkrati imela tudi pozitiven učinek na kardiovaskularno zdravje in tako močno zmanjšala nevarnost za nastanek srčnih bolezni.

V raziskavi je sodelovalo 129 debelih in ekstremno debelih mladih v starostni skupini 18 do 40 let, od katerih sta bili dve skupini na visoko hidratni dieti in drugi dve na visoko proteinski, pri obeh pa je ena skupina jedla hrano z nizkim in ena z visokim indeksom glikemije. Seveda so uživali tudi omejeno število kalorij.

Pri visokohidratnih dietah je hrana z nizkim GI podvojila izgubo odvečne telesne maščobe, še zlasti pri ženskah. Udeleženci visoko beljakovinske diete, ki so uživali tudi hrano z visokim GI so bili enako uspešni kot tisti, ki so bili na hidratni dieti z nizkim GI, vendar so bile razlike v njihovem slabem (LDL) holesterolu, ki ga je bilo več pri tistih, ki so bili na proteinski dieti, medtem ko je bilo pri hidratni dieti z nizkim GI opaziti izjemno znižanje LDL holesterola.

Rezultati raziskave zato kažejo, da GI močno vpliva na hujšanje, na zdravje srca in ožilja in na dvig krvnega sladkorja po prehranjevanju. Že manjše znižanje GI pri izbiri hrane močno pospeši hujšanje, še zlasti pri ženskah, zato so diete z nizkim GI boljše za hujšanje in hkrati za zdravo srce in ožilje kot visokoproteinske.

Več o hrani z nizkim glikemičnim indeksom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj