Verjetno vas ne bo presenetilo, da imata vrsta in količina hrane, ki jo jeste, ključno vlogo pri določanju ravni energije čez dan. Čeprav vam vsa živila dajejo energijo, nekatera vsebujejo hranila, ki lahko pomagajo povečati raven energije in ohranjajo vašo budnost in osredotočenost skozi ves dan.

Tu je seznam šestih živil, ki dokazano pomagajo spodbujati raven energije:

1. Banane

Banane so  eno najbolj energetskih živil. So odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, kalija in vitamina B6, kar lahko pomaga povečati raven energije.

2. Mastne ribe

Mastne ribe, kot sta losos in tuna, so dober vir beljakovin, maščobnih kislin in vitaminov B, zaradi česar so odlična hrana za vaše utrujeno telo.

3. Sladki krompir

Sladki krompir je poleg tega, da je okusen, hranljiv vir energije za tiste, ki iščejo dodaten zagon.

4. Kava

Kava je morda prva hrana, ki bi jo mislili zaužiti, ko iščete zagon energije. Bogata je s kofeinom, ki lahko hitro preide iz krvnega obtoka v možgane in zavre aktivnost adenozina, nevrotransmiterja, ki umiri centralni živčni sistem. Posledično se poveča proizvodnja epinefrina – hormona, ki stimulira telo in možgane.

5. Jajca

Jajca niso le izjemno nasitna hrana, temveč so tudi polna energije, ki vam lahko pomaga pri polnjenju ‘baterij’.

6. Jabolko

Jabolko je dober vir ogljikovih hidratov in vlaknin. Srednje veliko jabolko (100 gramov) vsebuje približno 14 gramov ogljikovih hidratov, 10 gramov sladkorja in do 2,1 grama vlaknin. Zaradi bogate vsebnosti naravnih sladkorjev in vlaknin lahko jabolko zagotavlja počasno in trajno sproščanje energije.

PREBERITE TUDI: Je treba sadje res jesti le samostojno?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj