… hrane? Nič čudnega – raziskovalci z univerze Michigan so namreč ugotovili, da visoko procesirana hitra prehrana povzroča odvisnost.

To je ena prvih raziskav o tem, katere vrste hrane povzročajo odvisnost. Pretekle raziskave so pokazale, da predelana (procesirana oz. 'junk') hrana, ki vsebuje veliko nezdravih maščob in enostavnih ogljikovih hidratov (bela moka, sladkor, škrob), vodi v prenajedanje, ki je podobno odvisnosti. Čeprav je predelana hrana večini zelo okusna, pa je zelo nezdrava, saj povzroča malodane vse sodobne bolezni in vodi v odvisnost od tovrstne prehrane.

Nepredelana hrana brez nezdravih maščob in enostavnih hidratov (zelenjava, neoluščene žitarice, ribe …) ne povzročajo odvisnosti. Posamezniki, ki so nagnjeni k odvisnostim in so hkrati tudi predebeli, bi morali zato še posebej paziti, saj lahko hitro zapadejo v začaran krog hitre prehrane in rejenja. V nadaljnjih raziskavah pa nameravajo preveriti, ali tovrstna hrana povzroči spremembe v možganih in vedenja kot je npr. zloraba drog.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj