… živalim (mačke, psi …) prepreči pojav alergij na živali. Prvo leto otrokovega življenja je najbolj pomembno obdobje, ko se gradi odpornost, je pokazala študija, objavljena v medicinski reviji Clinical & Experimental Allergy.

Strokovnjaki so zbrali vzorce krvi mladim odraslim pri starosti 18 let in primerjali količino protiteles na mačje in pasje alergene ter jih primerjali med tistimi, ki so kot otroci imeli živali in tistimi, ki jih niso imeli. Tisti, ki so v prvem letu starosti imeli domače živali, so imeli kar za polovico manj možnosti, da postanejo alergični na mačke oz. pse v primerjavi s tistimi, ki jih niso imeli.

Ganesha Wegienka iz bolnišnice Henry Ford v Detroitu, ki je vodila raziskavo, je povedala: “Izpostavljanje otrok mačkam in psom doma nikakor ne bo povečalo nevarnosti za preobčutljivost. Prej jo bo zmanjšalo. Ta raziskava je dodaten dokaz, da so izkušnje v prvem letu otrokovega življenja močno povezane z njegovim zdravstvenim stanjem kasneje v življenju ter da zgodnje izpostavljanje domačim živalim preprečujejo kasnejši nastanek alergij.”

Med alergijami na domače živali so najpogostejše alergije na mačke, ki jih ima kar 40 % astmatikov. To alergijo povzročijo beljakovine v mačji slini in koži, najpogostejši znaki pa so srbeče, solzeče se oči, kihanje, astma in kožni izpuščaji.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj