Vsakih nekaj let se pojavi nova kozmetična sestavina, ki postane ‘hype’. Zadnja leta je to hialuronska kislina, ki jo priporočajo vsi dermatologi in se nahaja skorajda v vsakem izdelku za nego kože; trgovine pa so preplavljene s serumi s hialuronsko kislino.

Priporočajo jo tako za zaviranje staranja kot tudi navlaženost kože, mladosten in sijoč videz in vse vmes. A vse kaže, da hialuronska kislina ni ‘all that’.

Zakaj hialuronska kislina izsuši kožo?

Kako lahko hialuronski serum izsuši vašo kožo in jo naredi še bolj dehidrirano kot pred začetkom uporabe?

Najprej razčistimo razliko med suho in dehitrirano kožo – to si lahko preberete v tem članku. Zato suhe kože nikoli ne morete dovolj navlažiti.

Hialuronska kislina se nahaja v našem telesu, med drugim tudi v naši koži. Proizvaja jo naše telo samo, a z leti vedno manj, zato so proizvajalci kozmetičnih izdelkov prišli na idejo, da bi jo koži dovajali od zunaj in tako bi koža ostala mladostna, napeta, navlažena in sijoča.

A stvari niso tako preproste: hialuronska kislina, ki jo proizvaja naše telo, se nahaja V koži – ko jo nanesemo s kozmetičnim izdelkom, pa ostane NA koži, torej na njeni površini.

Hialuronska kislina slovi po tem, da nase veže 1000-krat več vlage od lastne teže. In to vlago mora od nekje potegniti nase – in če te vlage ni dovolj v zraku, torej če ne živimo v ekstremno vlažnem podnebju, jo bo potegnila iz edinega vira, ki ga ima na voljo: to je naše kože.

Če torej uporabljamo hiauronsko kislino na normalnem ali celo suhem podnebju, bo rezultat ravno obraten – že po nekaj uporabah (nekatere ženske pa celo takoj) bomo opazili drastično poslabšanje naše kože, ki bo zategovala in počasi začela spominjati na suho slivo.

Kako rešiti zagato?

  1. Serum s hialuronsko kislino preprosto izpustite in namesto tega raje uporabljate serume z vitaminom C ali niacinamidom, ki imata izjemne pozitivne učinke na kožo in brez nevarnosti, ki jo ima hialuronska kislina.
  2. Serum s hialuronsko kislino nanesete na že vlažno kožo in/ali po nanosu nanesete še kak vlažilni hidrolat ali destilirano vodo.

PREBERITE TUDI: Osnovna nega obraza

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj