Podjetja lovca na glave najamejo za:

 • iskanje profila sodelavcev, ki jih na trgu primanjkuje;
 • iskanje vodilnih sodelavcev podjetja (top managenemt);
 • iskanje strokovnjakov.

Navadno podjetja izoblikujejo profil kandidata, ki ga iščejo, lovec na glave pa poišče ustrezne kandidate, ki jih potem predstavi naročniku. Idealni kandidat ustreza spisku zahtevanih lasnosti, naročnikovi poslovni kulturi in njegovim posebnim željam. V nekaterih primerih pa naročniki zahtevajo točno določenega človeka, kar pomeni, da mora lovec na glave poiskati načine, kako prepričati in pripeljati tega človeka v določeno podjetje.

Kako poteka lov na glave – iskanje kandidata?

 1. Lovec na glave podrobno preuči vaše poslovno in tudi osebno življenje.
 2. Preveri vas prek svojih vez in poznanstev.
 3. Če mu ustrezate, potem sledi spoznavanje iskanega podjetja.
 4. Vzpostavite stik s podjetjem.
 5. Končna izbira kandidata, ki jo opravi naročnik.

Kdo so lovci na glave?

Kadrovski strokovnjaki, navadno specializirani v določena poslovna področja. Pogosto delujejo v okviru kadrovskih agencij, včasih tudi samostojno.

Nekatere kadrovske agencije, ki iščejo vodilne sodelavce:

 • Profil d.o.o.
 • Pendl & Piswanger d.o.o.
 • Hill International d.o.o.
 • Moja Kariera d.o.o.
 • Jenewein d.o.o.
 • ISG International Service Group d.o.o.
 • Advise d.o.o.
 • Kragelj & Kragelj d.o.o.

Kako postati 'varovanec' lovca na glave?

Bodite uspešni!

Lovci na glave zelo podrobno spremljajo uspešne posameznike na posameznih strokovnih področjih. Navadno so plačani glede na letno plačo iskanega kandidata (npr. 25% neto plače v prvem letu), zato seveda iščejo kandidate, ki zaslužijo večjo plačo. Če delate na področju, kjer primanjkuje strokovno podkovanih sodelavcev, imate toliko večje možnosti, da vas lovec na glave pokliče. Bodite vidni, objavljajte strokovne članke, nastopajte kot predavatelj na strokovnih dogodkih itd.

Bodite proaktivni!

Spremljajte trg dela in časopise, ki objavljajo zaposlitvene oglase. Kako veste, katere kadrovske agencije se ukvarjajo tudi z lovom na glave? Tiste, ki za svoje stranke objavljajo zaposlitvene oglase pod svojim imenom. Npr. agencija Profil za svojo stranko išče direktorja marketinga. Kontaktirajte te agencije in se pozanimajte, kako bi jim lahko oddali svoj življenjepis. Večina kadrovskih agencij ima svoje vprašalnike za iskalce zaposlitve, ki jih izpolnite pri njih ali prek njihove spletne strani, vsekakor poskusite dobite intervju z njimi.

Kako reagirati, ko vas lovec na glave kontaktira?

Ponudba vam lahko ustreza, laska, ali se vam zdi neustrezna, v vsakem primeru pa bodite poslovno prijazni z lovcem na glave. Ne glede na to, kakšen bo vaš odgovor na ponudbo, mu pošljite svoj življenjepis z listo dosežkov in referenc. Nikoli namreč ne veste, kdaj boste želeli novo zaposlitev. Pri iskanju novega dela vam lovec na glave lahko zelo pomaga, zato bodite z njim v dobrih odnosih.

Nasvet

Predno sprejmete ponujeno delovno mesto, ki vam ga priskrbi lovec na glave,se najprej prepričajte ali vam sploh ustreza, preverite kakšno vzdušje prevladuje v podjetju. Ne dopustite, da vas vsiljivi lovec na glave 'prisili' v delovno mesto, za katerega niste prepričani, da vam ustreza.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj