… pričakuje popolno sadje in zelenjavo, bolj primerno za gledanje kot uživanje (in glede na visoko vsebnost pesticidov klasičnega pridelka takšno tudi imamo). A priporočamo, da ponovno premislite o tej svoji nakupovalni strategiji.

Obstaja namreč čedalje več dokazov, da ko se jabolka borijo proti boleznim, zajedavcem in ostalim stresorjem, jim to pušča sledove v obliki poškodb, neenakomerne oblike ipd. – a hkrati razvijejo več koristnih antioksidantov, vključno s polifenoli, flavonoidi in antocianini. Raziskovalci so že večkrat primerjali brezhibne primerke z vizualno manj privlačnimi in vsakič znova ugotovili, da so grši za 2 do 5 odstotkov slajši in vsebujejo veliko več koristnih, zaščitnih snovi, saj se proti napadalcem borijo s proizvodnjo teh snovi.

Zato je ena večjih tragedij sodobnega časa – poleg sodobnega načina pridelave, katerega posledica sta prazno sadje in zelenjava, polna le pesticidov in herbicidov – to, da najbolj zdravi primerki sploh ne pridejo na prodajne police, saj ne zapustijo pridelovalnih območij. Zato če želite kar se da zdravo sadje in zelenjavo, skušajte najti kakega kmeta, za katerega veste, kako prideluje (brez umetnih snovi ali vsaj s čim manj njih) in izberite najbolj neestetske primerke – ti vam bodo najbolj koristili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj