Raziskovalci z univerze University of Michigan Health System so ugotovili, da grozdje zmanjšuje nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni, diabetesa in metabolnega sindroma. Raziskava je bila opravljena na laboratorijskih podganah in je dala zelo vzpodbudne rezultate; prehrana, bogata z grozdjem je namreč pokazala intenzivno preventivno delovanje proti naštetim boleznim, ki zaradi nezdravega življenjskega sloga vsak dan doletijo več ljudi v razvitem svetu.

V raziskavi so pripravili mešanico treh vrst grozdja (belega, rdečega in črnega) ter iz nje naredili prah, ki so ga nato vključili v prehrano labolatorijskih podgan. Prehrana teh podgan je bila sicer klasična prehrana povprečnega človeka iz sodobnega sveta; polna nezdravnih maščob in skoraj brez sadja, zelenjave in ostalih vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Podgane, ki so jih uporabili, so bile iz posebne raziskovalne vrste, ki je nagnjena k temu, da je predebela.

Nato so izvedli primerjave med skupino podgan, ki je prejemala grozdni prah kot dodatek k prehrani in kontrolno skupino, ki ga ni prejemala, je pa namesto tega prejela dodatne kalorije in sladkor, da so dosegli kalorije in sladkorje iz skupine, ki je prejemala tudi prah iz grozdja. Po treh mesecih so imele podgane, ki so prejemale tudi grozdni prah, nižji krvni tlak, izboljšano delovanje srca in manj znakov, ki kažejo na vnetne procese srca kot podgane, ki prahu niso prejemale. Poleg tega so imele te podgane tudi manj trigliceridov v krvi in izboljšano toleranco za glukozo. Kljub vsem naštetim učinkom podgane niso spremenile telesne teže.

Raziskovalci so mnenja, da je razlog za vse pozitivne učinke ta, da so fitokemikalije aktivne učinkovine, ki ščitijo srčne celice pred uničujočim delovanjem metabolnega sindroma. Preverili pa so tudi znake vnetij, oksidativne škode in ostalih znakov, ki kažejo na težave s srcem in ugotovili, da so imele podgane, ki so prejemale grozdni prah, manj tovrstnih znakov.

To je tako le še ena izmed raziskav, ki je potrdila izjemno pomembnost zdrave prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, ki vsebuje antioksidantne fitokemikalije, na naše zdravje. Zato raziskovalci priporočajo vsem, ki bi radi ohranili zdravje ali pa izboljšali stanje (znižali visok krvni tlak, se znebili odvečne telesne maščobe, ojačali oslabljeno srce in zmanjšali nevanost za nastanek diabetesa in kardiovaskularnih bolezni), da spremenijo življenjski slog in se začnejo bolj zdravo prehranjevati in gibati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj