Raziskovalci znova in znova odkrivajo nove sestavine, ki pomagajo pri hujšanju; med najbolj priljubljenimi in učinkovitimi je npr. Zelena kava. Zadnja med njimi, ki ima – tako kot tudi ostala dva – še dodatne pozivne učinke na zdravje, je glukomanan.

Glukomanan je popolnoma naravna vlaknina, pridobljena in korenine rastline azijski konjak (Amorphophallus konjac), zato ga lahko zasledite tudi pod imenom ‘Konjac fibre’.

Kaj je glukomanan?

Glukomanan je vodotopni polisaharid, ki je dietna vlaknina. Je popolnoma naravna vlaknina, pridobljena in korenine rastline azijski konjak (Amorphophallus konjac), zato ga lahko zasledite tudi pod imenom ‘ Konjac fibre’. Na Japonskem glukomanan že stoletja uporabljajo za zgoščevanje jedi in kot gelirni agent.

Kako deluje?

Glukomanan vsebuje izključno za vlaknine, nobenih ogljikovih hidratov ali maščob in je skoraj brez kalorij. V vodi se močno napne in poveča svojo prostornino celo do petdesetkrat, zato je idealen pripomoček za zmanjševanje apetita pri hujšanju, saj ustvari izjemno močan občutek sitosti, če se ga zaužije dovolj in ob tem spije veliko vode (vsaj 3 do 5 dl). Po mnenju dr. Oz-a, ki je eden največjih poznavalcev prehranskih dopolnil za pomoč pri hujšanju na svetu, je glukomanan ena najboljših sestavin za zmanjševanje lakote in ustvarjanje občutka sitosti: “Ko se glukomanan zaužije z veliko vode, se v želodcu zelo napne in tako zmanjša občutek lakote. Zmanjša tudi absorpcijo ogljikovih hidratov in maščob in tako pomaga pri hujšanju. Glukomanan vam da občutek sitosti brez napenjanja ali vetrov.”

Raziskave

Delovanje glukomanana pa je potrdila tudi raziskava, objavljena v medicinski reviji British Journal of Nutrition. V tej dvojno slepi randomizirani raziskavi so udeleženci uživali glukomanan s še eno vrsto vlaknine in v 16 tednih shujšali za 4,5 kg, medtem ko je kontrolna skupina, ki je jemala placebo, izgubila le 0,77 kilograma. V drugi raziskavi so udeleženci, ki so uživali prehransko dopolnilo glukomanan, shujšali 2,3 kg, čeprav niso spremenili načina prehranjevanja ali se začeli gibati.

Pozitiven vpliv na zdravje

Glukomanan pa ima pozitiven vpliv tudi na prebavo, saj vlaknine poskrbijo, da je blato mehko in se lažje odvaja. Raziskave so pokazale tudi njegovo delovanje na zniževanje holesterola; v raziskavi se je udeležencem, ki so 4 tedne uživali glukomanan, znižal slab (LDL) holesterol in trigliceridi v krvi, pa tudi krvni tlak. Trigliceridi so se znižali za ker 23 %. Glukomanan so preizkusili tudi na otrocih s povišanim holesterolom in prav tako potrdili pozitivne učinke na znižanje skupnega in LDL holesterola, pri čemer je bil učinek pri deklicah še boljši.

Glukomanan pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, zato je lahko koristno dopolnilo pri bolnikih z diabetesom tipa 2 – raziskave so namreč pokazale, da zmanjša koncentracijo glukoze v krvi, če se ga zaužije na tešče, izboljša pa tudi občutljivost na inzulin in zmanjša nevarnost za nastanek koronarne srčne bolezni.

Glukomanan ima torej naslednje pozitivne vplive na naše zdravje oz. hujšanje:

  1. Zmanjšuje apetit
  2. Daje občutek sitosti
  3. Znižuje slab holesterol
  4. Znižuje trigliceride v krvi
  5. Izboljšuje prebavo
  6. Omogoča lažje odvajanje
  7. Uravnava krvni sladkor
  8. Uravnava krvni tlak

Kako se ga uporablja?

Glukomanan je naravna, čista vlaknina brez kemikalij in stranskih učinkov, kakršna imajo zdravila, prav tako ne vsebuje škodljivih dodatkov. Uživa se ga tako, da se 1 uro do pol ure pred obrokom ustrezno količino kapsul popije z zadostno količino vode; vsaj 3 dl, še bolje pa kar 0,5 l. Če se poleg ne spije dovolj vode, ne bo želenega učinka, saj se vlaknine ne bodo dovolj napele, poleg tega pa lahko tudi zapre črevesje zaradi prevelike gostote in tako doseže nasprotni učinek in prebavo poslabša.

Glukomanan priznanega britanskega proizvajalca Natures Aid lahko kupite ekskluzivno v spletni spletni trgovini Vitalia.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj