Ena najbolj slavnih in najbolje plačanih manekenk vseh časov, Gisele Bündchen, ki so jo vsi občudovali in ji zavidali uspeh in srečno življenje, je spregovorila o težavi, ki jo je doslej skrbno skrivala in zaradi katere je celo razmišljala o samomoru.

“Stvari so lahko navzven videti popolne, a sanja se vam ne, kaj lahko doživljamo navznoter,” je nekdanji supermodel, Gisele Bündchen, povedala v intervjuju. Gisele, ki je bila največkrat zapovrstjo najbolje plačana manekenka na svetu in ki je pred mnogo leti hodila s slavnim Leonardom DiCapriom, sedaj pa je srečno poročena z enim izmed najbolje plačanih športnikov, je povedala, da tudi navidezno popolno življenje in uspeh ne garantirata dobrega psihičnega počutja, ter da ni vse tako, kot je videti navzven.

V svoji novi knjigi z naslovom ‘Lessons: My Path to a Meaningful Life’, je danes 38-letna zvezdnica, ki sicer skrbno skriva zasebnost, razkrila, da je imela nekoč hude težave z anksioznostjo in paničnimi napadi. “Začutila sem, da je nastopil čas, da delim nekaj svoje ranljivosti in ugotovila sem, da ničesar, kar sem preživela, ne bi zamenjala za nič, saj so me ravno te izkušnje naredile osebo, kakršna sem danes.”

PREBERITE TUDI: Kako Gisele obvladuje poslovno in družinsko življenje?

Ena izmed šestih hčera, vzgojenih v kraju Horizontina v Braziliji, je Gisele dvojčica in srednji otrok. Oče Valdir je bil učitelj, mama Vania pa je delala v banki. Gisele se kot otrok nikoli ni počutila kaj posebnega – dokler je pri 14-ih ni odkrila modna agencija.

Po precej krutih izkušnjah na začetku – med drugim so ji govorili, da ima prevelik nos, premajhne oči ter da nikoli ne bo na naslovnici kake modne revije – ji je leta 1997 le uspelo. In sicer se je zgoraj brez sprehodila po modni brvi Alexandra McQueena, naslednje leto je bila že na naslovnici Voguea kot simbol “vrnitve oblin”. Tako je njen seksi športni videz izpodrinil heroin šik devetdesetih, v katerem je kraljevala prav tako nepozabna Kate Moss.

V modni industriji je Gisele kmalu dobila vzdevek ‘dojki iz Brazilije’. Leta 2000 je podpisala rekordno pogodbo z Victoria’s Secret za kar 25 milijonov ameriških dolarjev ter začela hoditi z Leonardom DiCapriom, zaradi česar je postala redna gostja tabloidov. A ves ta uspeh ni preprečil, da Bündchen ne bi izkusila težkih preizkušenj, ki jih dajo anksioznost in panični napadi.

PREBERITE TUDI: Gisele: dandanes ne bi bila nikoli manekenka

Ko je na malce turbulentnem letu leta 2003 doživela svoj prvi panični napad, jo razvila fobijo pred tuneli, dvigali in ostalimi zaprtimi prostori. “Karierno sem bila na vrhu; zelo blizu sem si bila s svojo družino in vedno sem se imela za pozitivno osebo, zato sem se zaradi tega res obremenjevala. Govorila sem si ‘Le zakaj se počutim tako?’ Dozdevalo se mi je, da se ne smem počutiti slabo,” je povedala. “A bila sem povsem brez moči. Tvoj svet postaja čedalje manjši, ne moreš več dihati in to so najhujši občutki, kar sem jih kdaj doživela.”

Ko so se ji panični napadi začeli dogajati tudi doma, je pomislila celo na samomor. “Imela sem občutek ‘Če samo skočim s tega balkona, se bo to končalo in nikoli več mi ne bo treba skrbeti o teh občutkih, ki mi povsem zaprejo svet.”

Po obisku specialista, ki ji je predpisal Helex, se je odločila, da se noče zanašati na zdravila. “Misel, da sem od nečesa odvisna, je bila v moji glavi še hujša kot sami napadi in anksioznost, ker sem si mislila ‘Kaj pa če izgubim tabletko? Kaj pa potem? Bom umrla?’ Edino, kar sem vedela, je bilo to, da potrebujem pomoč.” Po nasvetu zdravnikov se je Gisele odločila za popolno spremembo življenja. Skorajda popolnoma je ukinila alkohol in kofein, prenehala kaditi ter v svoj vsakdan vpeljala jogo in meditacijo.

Panični napadi so lahko zelo strašljivi, saj osebe, ki jih doživijo, doživijo občutke, da ne morejo dihati; izjemno hitro bitje srca; hudo znojenje; bolečine v prsih; zmanjkovanje zraka ter omotico. Mnogi mislijo, da doživljajo srčni infarkt in pokličejo urgenco. Zdravila so umirjanje s pomočjo meditacije in joge; zdrava prehrana (ketonska oz. mediteranska prehrana); kakovosten spanec ter redno gibanje.

PREBERITE TUDI: Od strahu do anksioznih motenj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj