Povsem jasno je, da ima redno gibanje neštete pozitivne učinke na zdravje. Vendar ali lahko verjamete, da ima na vaše duševno zdravje večji in bolj pozitiven vpliv kot denar? To so namreč ugotovili raziskovalci z univerz Yale in Oxford.

V raziskavi, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji The Lancet, so zbrali podatke fizične aktivnosti in počutja več kot 1,2 milijonov Američanov, ki so odgovorili na vprašanja, kako pogosto so se v zadnjih 30 dneh počutili psihično slabo zaradi npr. stresa, depresije, čustvenih težav; o svojem dohodku in pa kako pogosto se rekreirajo.

Fizično aktivni ljudje so srečnejši

Znanstveniki so ugotovili, da se ljudje, ki se redno rekreirajo, počutijo prihično slabo 35 dni na leto, tisti, ki se ne rekreirajo, pa kar 53 dni, torej 18 dni več. Poleg tega so ugotovili, da se fizično aktivni počutijo tako dobro kot tisti, ki se ne rekreirajo, a več zaslužijo. Da bi se počutili še bolje, bi morali zaslužiti drastično več, da bi dosegli tak učinek sreče, kot ga da telesna aktivnost.

A to ne pomeni, da več kot boste športali, bolj boste srečni – pretiravanje lahko kaj hitro škoduje in ključ je v zmernosti.

Preveč gibanja škoduje (tudi psihičnemu) zdravju

Redna telesna aktivnost je torej zdrava in koristna – a kdaj je ravno prav in kdaj preveč?

“Povezava med trajanjem športne aktivnosti in psihično preobremenjenostjo je v obliki črke U,” je pojasnil eden od raziskovalcev. Po podatkih raziskav je idealnih 3 do 5 treningov na teden, ki naj trajajo 30 do 60 minut. Psihično stanje udeležencev, ki so telovadili več kot 3 ure na dan, je bilo celo slabše kot od tistih, ki sploh ali skoraj niso telovadili.

PREBERITE TUDI: Gibanje izboljša samopodobo

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj