… strupenim umetnim sladilom, ne poznajo pa (še) naravnega in neškodljivega sladila stevia. A raziskave kažejo, da je tudi fruktoza vse prej kot nedolžna, saj ima nadvse škodljive vplive na zdravje – seveda pa tu ni govora o fruktozi, ki jo dobimo iz svežega sadja, temveč sami fruktozi kot sladilu.

Fruktoza se nahaja v mnogih sladkanih pijačah, saj je zelo poceni, a za vaše zdravje bo veliko bolje, da se je izogibate. V raziskavah so namreč ugotovili, da fruktoza povzroča prezgodnjo smrt, poleg tega so imele ženske miši, ki so uživale fruktozo, zelo slab reproduktivni cikel. Raziskovalci so prišli do zaključka, da so vsi dodani sladkorji – navadni in fruktoza – zdravju škodljivi. Enako seveda velja za umetna sladila.

Strokovnjaki o dodanem sladkorju

Dr. Robert H. Lustig, profesor pediatrije in debelosti na univerzi v Kaliforniji, je poskrbel za zabaven in poučen video, ki je viralno obkrožil splet. V njem je pojasnil, da je leta 1900 povprečni Američan v enem letu zaužil 15 g fruktoze in še to iz sadja in zelenjave. Danes jo 55 g na dan, otroci in najstniki pa celo 73 g na dan. Torej se ni čuditi porastu debelosti, diabetesa, zamaščenih jeter in ostalih bolezni sodobnega časa in nezdravega način življenja. Debelost narašča z grozljivo hitrostjo in v hude ekstreme, kjer ljudje – celo otroci in najstniki – tehtajo po več 100 kilogramov. A kljub temu jih večina še vedno izloča iz prehrane maščobe, če se slučajno odločijo za dieto. Video si lahko ogledate spodaj:

Uničujoči vplivi na zdravje

Tudi ostale študije so pokazale, da fruktoza, navadni sladkor (beli in rjavi – razlika je le v tem, da je rjavi obarvan) in umetna sladila povzročajo diabetes, metabolni sindrom, inzulinsko rezistenco (predstopnja diabetesa 2) in vrsto drugih bolezni, umetna sladila pa poleg tega delujejo kot nevrotoksini in so tudi kancerogena. Zato, če želite ohraniti ali povrniti svoje zdravje, ukinite vsakršno dodajanje umetnih sladil, fruktoze in sladkorja, ne pijete sladkanih pijač (kupljeni sokovi in gazirane pijače, sladkarije) in se navadite na nesladkane čaje in vodo.

Obstaja rešitev?

DA. Izberite naravni sladili stevia ali eritritol, ki imaga gikemični indeks 0 in 0 kalorij.

PREBERITE TUDI: Vse, kar morate vedeti o glikemičnem indeksu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj