Pogovarjali smo se s fotografom svetovnega kova, Poljakom Tomaszem Lazarjem, ki je prejemnik prestižnih domačih in mednarodnih nagrad, med drugim je zmagovalec World Press Photo Award, njegove fotografije pa so bile objavljene v časopisih in revijah kot so New York Times, Newswek International, Sunday Times Magazine, New Yorker  and  Los Angeles Times.

Ali ste kdaj že izvedli fotošuting s pametnim telefonom?

Da, s telefonom sem imel že kar nekaj fotošutingov. Za svoje projekte ga uporabljam tudi kot beležko. Zame, kot za umetnika, so telefoni nov medij umetniškega izražanja. Mislim, da bodo pametni telefoni postali velik del profesionalnega orodja za fotografe. Seveda morate upoštevati nekaj pravil, da s pametnim telefonom ustvarite dobre fotografije in potrebno si je vzeti čas, da se tega naučiš.

Ob upoštevanju trenutnih trendov in navad uporabnikov mobilnih telefonov, kje vidite največji potencial za rast mobilne fotografije?

Mislim, da bo trend mobilne fotografije še rasel, ker ljudje radi lovijo trenutke in jih delijo z drugimi. Poglejte, kako priljubljen je Instagram. Nenadoma se je izkazalo, da imajo ljudje veliko za pokazati. Vidijo lepoto in želijo ohraniti čustva, ki jih doživijo v tistem trenutku. Mobilna fotografija postaja zelo močno orodje za amaterske, pa tudi za profesionalne fotografe.

Katere lastnosti delajo fotografijo posebno, lahko to pojasnite z vidika fotografa, ki je prejemnik zmagovalec natečaja World Press Photo Award?

Vsaka fotografija kaže občutljivost fotografa in to jo dela posebno. In seveda, nikoli ne morete narediti iste fotografije dvakrat. Spremenila se bo svetloba, model se bo premaknil. Svetoval bi, da ne razmišljati o tehniki, ker lahko blokira vaš um. Najboljša rešitev je, da poskusite začutiti atmosfero in potem s fotoaparatom ujeti občutke, ki jih imate v dotičnem trenutku. Najboljše podobe je vedno težko opisati, saj delujejo na simbolni in Najmočnejše slike je zelo težko opisati. Delajo na simbolih in podzavestni ravni.

PREBERITE TUDI: To je najboljša kamera na mobilnem telefonu: 9 dejstev

Kaj so najbolj pomembne predispozicije, da nekdo postane odličen fotograf?

Eden najbolj znamenitih poljskih skladateljev, Ignacy Jan Paderewski, je rekel, da je zato, da uspeš, potrebno imeti 1 % talenta, 9 % sreče, 90 % pa je trdega dela. Nadebudni fotografi morajo biti skromni, radovedni in ne smejo se bati tveganja.

Kaj pa naredi dobro fotografijo ustvarjeno s pametnim telefonom?

Že 12 let delam kot profesionalni fotograf in sedaj, ko sem začel uporabljati svoj Huawei P20 Pro kot eno izmed orodij v svojem profesionalnem življenju, vidim, da če ima telefon odlično kamero, razlika med telefonskim in navadnim fotoaparatom ni tako opazna.

Kaj bo po vašem mnenju največja inovacija v fotografiji v prihodnjih petih do desetih letih?

Mislim, da je do pomembnih inovacij že prišlo in P20 Pro je popoln primer te revolucije. Podpora umetne inteligence (UI), ki je v Huaweijevih napravah, lahko uporabnikom omogoči, da naredijo profesionalno fotografijo. Lahko bi rekli, da je UI kot izkušeni mentor, ki vam bo pokazal, kako ujeti svetlobo, kako izboljšati ostrino itd. Po mojem mnenju je to odlična pomoč.

Kako mobilna fotografija spreminja način dela fotografov?

Zaradi mobilne fotografije lahko fotograf dela hitreje. S Huawei P20 Pro lahko naredi kvalitetno fotografijo, jo uredi direktno na svojem pametnem telefonu in takoj pošlje uredniku. Dobra kamera pametnega telefona lahko naredi fotografa bolj dojemljivega in samozavestnega, saj se bo vsak trenutek izkazal kot dober, da naredi nekaj zanimivih fotografij. Je odlično orodje za vsakdanjo prakso.

Uporaba mobilne fotografije se povečuje vsak dan. Ali zato menite, da je telefon z najbolj inovativnim fotoaparatom, kot je Huawei P20 Pro, mogoče primerjati s profesionalnim fotoaparatom?

Obstaja veliko fotografov, med njimi sem tudi jaz, ki pametne telefone uporabljajo pri svojih projektih, albumih, komercialnih posnetkih, posnetkih za časopise/revije. Oglejte si moj profil na Instagramu. Poln je fotografij, ki sem jih ustvaril s svojim Huaweijem. Ne morete videti razlike. To je profesionalno orodje. Kot član žirije na globalnem natečaju Huawei Next-Image Awards pa sem bil priča tudi dejstvu, da uporabniki naredijo s telefonom čarovnijo – in ob tem sploh niso profesionalni fotografi.

PREBERITE TUDI: Kako narediti popolno Instagram fotografijo? 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj