Današnji način življenja sodobnega človeka je povsem zgrešen v vseh ozirih: namesto gibanja neprestano sedimo; namesto druženja smo izolirani; namesto pomoči eden drugemu vsak gleda le še nase; namesto zdrave, nepredelane prehrane večina uživa predelano hrano; namesto da bi zdravje iskali v naravnem načinu življenja in krepljenju imunskega sistema, ga v ‘zdravilih’ in cepivih. Zato ni čudno, da se je življenjska doba človeka začela krajšati ter da ljudje še nikoli niso bili tako bolni in debeli kot dandanes.

Da redna telesna vadba, ki je le eden od vidikov zdravega način življenja, prepreči okoli 4 milijone smrti letno, je pokazala raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji The Lancet Global Health in opravljena na univerzah Cambridge in Edinburgh.

“Raziskave slabega življenjskega sloga kot so fizična neaktivnost, slaba prehrana, uživanje alkohola, kajenje ipd., se osredotočajo na slabosti teh početij, s čimer bi jih radi zmanjšali,” so povedali raziskovalci. “Verjamemo pa tudi, da je dobro opozarjati na koristi zdravih ravnanj.”

Zato so se osredotočili na to, koliko smrti gibanje prepreči, ne odsotnost gibanja povzroči.

Preverili so podatke raziskav 168 držav in tega, ali ljudje izvajajo najmanj 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne vadbe na teden, kot je skrajno minimalno priporočilo svetovne zdravstvene organizacije. V različnih državah je odstotek različen; tako je npr., v Kuvajtu takih 33 %; 64 % v Veliki Britaniji in 94% v Mozambiku.

Na podlagi tega so izračunali, koliko smrti se z rednim gibanjem prepreči in prišli do vrtoglave številke skoraj 4 milijone. V povprečju je smrti manj 15 %; 14 % pri ženskah in 16 % pri moških.

Se še vedno ne gibate? Potem si preberite članek 22 razlogov za redno gibanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj