Kadar delamo za boljše počutje, bomo tudi izgledali dobro, kadar delamo samo za dober izgled, pa ni nujno, da se bomo boljše počutili. Nova moralna vrednota, ki bi bila smiselna v današnjem času, je vzajemnost telesa in duha. Kako to doseči? Naučiti se moramo živeti s tem, kar imamo in zadovoljiti telo s tistim, kar potrebuje. Vse ostalo je nepomemben balast, ki nudi trenutno zadovoljstvo, ko pa to mine, pa zopet želimo več in več.

fitnes_prehrana 

Vsakdo od nas ima globoko v sebi zasidrano naravno skrb po prehranjevanju. Ker v 20. stoletju največ šteje izgled, saj se je samo za ta pojem razvila posebna znanstvena veja, se ozrimo k splošno znanim dejstvom, ki ostajajo preprosta, nekomplicirana in realna. Ne pustimo, da nas tisoče in tisoče informacij o prehrani zmede na ta ali oni način, ne pustimo da nas zavaja izbira in obilnost, iščimo kakovost, ki ustreza našemu telesu. Naučimo se voditi svoje telo brez da ga prilagajamo obilnosti, saj tega dejansko ne potrebuje.

Če želimo biti aktivni na vseh področjih, potrebujemo kanček discipline, ščepec volje in kapljico truda. Ko te tri magične sestavine podpremo z dejstvi in teorijami in jih tudi upoštevamo, sta kakovost in rezultat zagotovljena.

Ko smo bili majhni, smo poslušali zgodbice o Pepelki, Rdeči kapici, Sneguljčici, sedaj ko smo veliki pa poslušamo zgodbice o prehrani. Pa obnovimo zgodbico: za uspešen, produktiven in aktiven dan potrebujemo gorivo. Gorivo v obliki hrane naj bi natakali na dve do tri ure. Za vse ljudi velja isto: vlaknine, sestavljeni ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Če se odločimo, da bomo to sestavo upoštevali, je dobro vedeti, kam spada katera vrsta hrane. Za to obstajajo različne prehrambene tabele, ki za vsako živilo opisujejo, koliko ima kalorij, beljakovin, maščob, vlaknin in ogljikovih hidratov.

fitnes_prehrana3 

Kot obstajajo različni življenjski slogi, obstojajo tudi različni načini prehranjevanja. Eden izmed najbolj kakovostnih načinov je prehranjevanje glede na krvno skupino (glej ostale članke na Planetu Lepote). Ja, res je, tudi tu je treba vložiti malce truda, da dosežemo pričakovano. Naučimo se prisluhniti telesu, kaj potrebuje in kdaj to potrebuje. Trend in zdravje ne gresta vedno z roko v roki. Smo v trendu, ko se zdravje propagira skozi fitnes in aerobiko, močen poudarek je na propagira, saj največkrat za tem pojmom stoji gospod zaslužek. Tako smo v poplavi izbire zopet omejeni na svojo lastno presojo. Po drugi strani pa imamo moč, da to obrnemo sebi v prid.

3 KOMENTARJI

  1. Tamara, odličen članek! Očitno bom naslednjič pri zdravniku povprašal o krvni skupini. Kak članek o kvaliteti prehranskih dopolnil bi bil dobrodošel, da ga pokažem ljudjem, ki so 100% proti temu, čeprav so npr. sirotkine beljakovine enostavna in zdrava zadeva.

  2. Me veseli. Vsekakor sledi članek o kvaliteti prehranskih dopolnil. =)
    Mogoče še ena informacija: na Zavodu za transfuzijo RS, Šlajmerjeva ulica ( zgradba pred Leoniščem – nasproti stare porodnišnice) delajo analizo krvne skupine, vsak dan od 7. do 14. ure in stane 17. EURov., rezultat pa ti pošljejo v enem tednu po pošti. Greš v prvo nadstropje in se prijaviš.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj