Vrnimo k predalčku Fitnes prehrana. Kaj je to? Kdor verjame, da bo samo s proteinskimi napitki prišel do izklesanega telesa, je verjel tudi pravljici Sneguljčica in sedem palčkov. Opredelimo pojem na zdrav način, ki tako predstavlja prehrano, namenjeno prav vsakemu posamezniku, ne glede na to, ali se ukvarja s fitnesom ali ne.

Fitnes prehrana, fit prehrana, zdrava prehrana NE vsebuje vsakodnevnih vnosov enostavnih sladkorjev, kot so gazirane pijače, pecivo in čokolada ampak jih omeji na nekajkrat tedensko. Fit prehrana NE vsebuje enostavnih ogljikovih hidratov kot so sladkor, škrob, bela moka, bel kruh, bele testenine. Zdrava prehrana NE vsebuje enostavnih maščob, kamor se uvrščajo ocvrta hrana, siri in mlečni izdelki. Toliko NE-jev, kaj nam potem še ostane? Naše telo pravzaprav ni zahtevno, samo razvadili smo ga, ker je toliko izbire! Ko ga bomo enkrat navadili na zdravo prehranjevanje, bomo ugotovili, kako očitna je razlika pri delovanju in energiji. Seveda je postopno in zmerno spreminjanje načina prehranjevanja nujno za zdravje.

Najpomembnejše je ravnotežje. Če radi jemo veliko in predvsem zgoraj naštete NE-je, potem bi bil prvi korak, da to hrano omejimo, jo nadomestimo, predvsem pa si vzamemo čas, da način prehranjevanja spremenimo. Žal nismo vsi fitnes trenerji in strokovnjaki za prehrano, da bi razmišljali o tem noč in dan. Imamo družino, kariero, hobije, ki zahtevajo nemalo pozornosti in energije.
Kdo pravi, da je potrebno čez noč shujšati, da potrebujemo kost in kožo, vmes pa nekaj mišičnih vlaken, da bo kaj izgledalo. Vsako zdravo telo izgleda dobro, ne glede na to, kolikšno je razmerje med mišično maso in maščobnimi depoji. Pritisk medijev nas sili v razmišljanje, ko naredimo vse, da bi ujeli trenutek in postali srečni in zadovljni s svojim telesom. Ko norija za ujet trenutek postane obsesija, nam ne bo nikoli dovolj, vedno več in več bomo želeli, možnost, da bi ostali zadovljni sedaj in tukaj pa ostaja vedno manjša.

Za primer vzemimo napravo za izklesan trebuh, ki jo oglašujejo: ženska, ki ima nekaj kg prekomerne teže, naj bi samo v desetih dneh z uporabo te naprave pridobila šest mišičnih ploščic na svojem trebuhu. Nikjer pa ne povedo, da je v ozadju skupaj s to napravo nujno sodelovanje in prispevanje maksimalne marljivosti, discipline in odrekanje gurmanskim dobrotam. Na koncu se vprašamo za kakšno ceno? Če je zdravje pod vprašajem, kaj je še normalno?
Hvala bogu ni nikoli vse črno in belo. Hvala bogu za veliko informacij in hvala bogu za občutek lastne presoje, ki nas vodi tja, kamor želimo. Ko se naučimo izbirati kakovostne izdelke na tržišču, jih lahko obrnemo sebi v prid.

fitnes_prehrana5 

Fitnes dodatki so dodatki naravnih sestavin, ki omogočajo zelo aktivnim ljudem večjo produktivnost. Med take dodatke, ki pomagajo telesu štejemo npr.: minerale, železo (zelene alge), kalcij, c-vitamin, glukozamin za sklepe, glutamin za odpornost. Za nadomestek obroka štejemo beljakovinski napitek, namenjen za regeneracijo mišic. Govorimo o nadomestku, ko se prehranjujemo najmanj petkrat na dan v malih obrokih. To pomeni, da beljakovinski napitki niso dodatki ampak nadomestki obroka in če bomo to upoštevali, se naša teža ne bo spremenila, ne glede na to, ali pijemo napitek z vodo, kravjim, ovsenim, sojinim ali riževim mlekom.

Zaključek navadnega povprečnega smrtnika bi bil: normalno prehranjevanje v zmernih količinah ob upoštevanju krvne skupine, ob izbiranju čim manj obdelane hrane, glede na letne čase, glede na naravo (kar nam nudi) in na telo, kaj potrebuje. Ob nepretiravanju dodatkov in zdravemu vodenju našega telesa nas čaka lepa, energična in produktivna prihodnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj