Natureta in dr. Bogataj na lovu za tradicionalnimi slovenskimi recepti

Zato so se v Natureti skupaj s prof. dr. Janezem Bogatajem odločili obuditi nekatere zaklade slovenske kulinarike. Za razvoj Firštovega divjačinskega golaža so Naturetini tehnologi skupaj s priznanim chefom Primožem Repnikom porabili več kot sedem mesecev, kar priča o perfekcionizmu skoraj stoletnega podjetja iz Kamnika.

Firštov divjačinski golaž spada med jedi slovenske kulinarične tradicije, saj je po izročilu povezan z nekoč znamenitimi lovišči deželnih knezov, ki so se skozi stoletja bohotila v okoliških gozdovih Kamniške Bistrice.

“Zgodovinski viri nam izpričujejo, da je v kamniških gozdovih s svojo družbo lovil Karl II., sin rimsko-nemškega cesarja Ferdinanda I. Beseda firšt izvira iz nemške besede furst, kar pomeni knez oziroma vladar,” je povedal prof. dr. Janez Bogataj, ki je odločilno prispeval k “lovu” za avtohtonimi slovenskimi recepti, med njimi tudi Firštovega golaža. “Divjačinski golaž je skozi stoletja pridobil pridih romantičnosti a hkrati izgubil izvirno recepturo. Z razvojem smo pričeli spomladi, skuhali pa smo ga šele decembra, po 29-tednih, kar je za nas dolg razvojni cikel,” pravi Ksenija Jankovič Banovšek, direktorica Ete Kamnik.

Pri iskanju prave recepture, ki temelji na tradicionalni kamniški jedi, je s svojimi kuharskimi veščinami pomagal chef Primož Repnik, ki v priljubljeni gostilni Repnik v tuhinjski dolini spretno povezuje starodavna znanja z novimi kuharskimi pristopi. In kako se pripravi Firštov golaž?

Firštov golaž

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 g mesa kamniške divjadi, pleče (gams, srna ali jelen)
  • 500 g čebule
  • 200 g svežih ali 50 g sušenih gob

  • 150 g zelenjave (korenina peteršilja, gomolj zelene, koleraba)
  • 70 g korenja
  • vršiček timijana
  • lovorov list

  • 1 dl belega, polsuhega vina

  • žlička mlete paprike dve žlički paradižnikove mezge

Priprava

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Na segreti maščobi prepražimo čebulo, da zarumeni, dodamo na koščke narezano meso, nekoliko prepražimo, dodamo na kocke narezano zelenjavo, sesekljane (suhe) gobe, strt česen, lovorov list, mezgo, papriko, sol in druge začimbe. Zalijemo z jušno osnovo in vinom, dušimo. Golaž naj počasi vre, dokler meso ni mehko.

Golaža ni najbolj enostavno pripraviti, zaradi odlične Naturetine verzije, ki se jo preprosto pogreje, pa gre mogoče celo za nepotrebno izgubo časa. Presodite sami.

Poklon Kamniku in njegovi okolici

Eta deluje na področju Kamnika že 93 let in s pripravo znamenite jedi so se želeli pokloniti tudi bogati naravi in gozdovom, ki se razprostirajo v njegovi okolici. Gre za zanimiv pristop h kuhanju, ki povezuje zgodovinsko izročilo, tradicionalno prehrano in znanja priznanih chefov.

Film si lahko ogledate spodaj:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj