Ali vam preprosto zmanjka, ali pa vam ne ostane dovolj, da bi varčevali, kot ste si zadali. Kako ugotoviti, ali preveč zapravite ali premalo zaslužite?

1. Najprej preglejte svoje račune. Kaj je nujno, kaj ste kupili, ker ste si pač samo želeli ali ste imeli slab dan, malo za tolažbo? Seštejte vse, kar je zares nujno (računi za elektriko, najemnino ali kredit, osnovno prehrano brez (nezdravih) priboljškov ipd. Te stroške označite z A.

2. Nato preverite zneske stvari, na katere porabo imate vpliv (bencin, elektrika, voda). Bi šli lahko večkrat peš ali s kolesom (in s tem še nekaj naredili za svoje zdravje in okolje)? Zapirate vodo, ko pomivate in i umivate zobe, ali vam prosto teče? Malenkosti se naberejo. Te stroške označite z B.

3. Vse, kar je ostalo, je poraba, ki je lahko nepotrebno zapravljanje. Res potrebujete spet nov telefon, četudi na obroke; torbico, čevlje …? Mora biti res prepoznavna blagovna znamka? Označite s C.

4. Sedaj je čas za pregled: preverite in seštejte A, B in C in ugotovili boste, koliko denarja gre v B in C. Če dobršen del, potem zasluzite povsem dovolj, le po nepotrebnem zapravljate in s tem hkrati podpirate sodobni materializem in potrošništvo.

Če gre večino vašega denarja za A in vam praktično nič ne ostane ali vam celo zmanjka – potem ne zaslužite dovolj. Na izbiro imate prošnjo za povišico, menjavo del. Mesta ali dodatno delo. Čuvanje otrok, pomoč starejšim, poučevanje ipd. hitro prinese nekaj dodatnih 100 eur na mesec.

Seveda pa ste morda siti tega, da si ne morete nič privoščiti in lahko začnete razmišljati o menjavi službe ali dodatnem delu tudi če bi si radi le več privoščili ali pa več privarčevali.

PREBERITE TUDI: Feng Shui nasveti za več denarja

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj