Latinsko ime za fige je Ficus carica. Gre za izjemno sladek sadež prijetnega, blagega okusa, ki je lahko rumenkasto-zelene, zelene ali vijolične barve, znotraj pa je na stotine čisto drobnih semen.

Fige so tako zdrave, da glede marsičesa delujejo praktično kot zdravilo – prav tako pa tudi njihovi listi. Vsebujejo namreč vrsto fitokemikalij in mikronutrientov, med drugim predvsem kalcija, bakra in vitaminov K in B6. Ker so starodavno in nespremenjeno sadje – torej človek v njih ni posegal s križanjem, kaj šele drugimi posegi, so zato – poleg divjega jagodičevja – praktično najbolj zdravo sadje, kar jih lahko zaužijete. In čeprav so izjemno sladke, vsebujejo zelo malo kalorij.

Zdravilne lastnosti fig

1. Izboljšujejo prebavo

Fige so naši predniki že stoletja uporabljali za izboljšanje prebave. Če imate težave z zaprtjem, težko verjetno, da vam fige ne bi prinesle olajšanja. Vsebujejo namreč ogromno vlaknin, zaradi česar mehčajo blato; delujejo pa tudi kot prebiotik, kar pomeni, da so hrana za koristne bakterije v črevesju. Raziskave so pokazale, da fige pomagajo celo pri resnih obolenjih črevesja, kot sta npr. ulcerozni kolitis in sindrom razdražljivega črevesja.

2. Izboljšajo zdravje srca in ožilja

Fige znižujejo krvni tlak in količino maščob v krvi, kar pozitivno vpliva na srce in ožilje in tako zmanjša nevarnost obolenj. Raziskave, opravljene na živalih, so pokazale tudi, da ekstrakt listov fig izboljša skupni holesterol; dvigne dobrega (HDL) in zniža količino trigliceridov v krvi.

3. Uravnavajo količino sladkorja v krvi

Študija, opravljena na ljudeh z diabetesom tipa 1, je pokazala, da čaj iz listov fig za zajtrk zniža potrebo po inzulinu. V mesecu dni, ko so zjutraj pili čaj iz figovih listov, je njihov inzulin upadel za 12 odstotkov. Pri diabetesu tipa 2 je ekstrakt listov fig izboljšal stanje inzulina in glukoze v krvi.

Druga raziskava pa je pokazala, da imajo napitki z visokimi količinami ekstrakta fig nižji glikemični indeks kot napitki brez njega. A POZOR: suhe fige vsebujejo izjemno veliko sladkorja, zato je treba biti pri njih uživanju previden. Sveže fige so nekaj povsem drugega.

4. Imajo protirakavo delovanje

Več študij je že pokazalo obetavne rezultate listov fig na rakave celice. Listi fig imajo delovanje proti tumorjem proti raku črevesja, dojk, materničnega vratu in jeter.

5. Za lepšo, bolj zdravo in mladostno kožo

Fige imajo pozitiven vpliv tudi na kožo, sploh pri pacientih z alergijskim dermatitisom ali na sploh rdečo, srbečo, luskasto kožo kot posledico alergij. V raziskavi, opravljeni na otrocih z dermatitisom, so ugotovili, da je krema z ekstraktom suhih fig veliko bolj učinkovita kot krema s hidrokortizonom – in to brez stranskih učinkov tanjšanja in uničevanja kože.

Poleg tega je krema z ekstrakti različnih sadežev, med njimi tudi fig, pokazala močno antioksidativno in pomlajevalno delovanje na kožne celice; zmanjšala je propadanje kolagena in ublažila gube.

Fige pa zdravijo tudi navadne bradavice. V raziskavi so skupini udeležencev odstranjevali bradavice: na polovici telesa so jim jih odstranjevali z zamrzovanjem s tekočim dušikom; na drugi polovici telesa pa so na bradavice nanesli lateks iz figovega drevesa. Kar 44 odstotkom, ki so jim nanašala figov lateks, so bradavice povsem izginile. S krioterapijo so izginile 56 odstotkom, je pa postopek izjemno boleč.

Fige – vsestransko zdravilo

Fige in listi fig imajo torej neštete pozitivne učinke na zdravje: imajo močno antioksidativno in protivnetno delovanje; izboljšujejo prebavo; zdravijo oz. lajšajo črevesne bolezni; imajo protirakavo delovanje, lepšajo, pomlajujejo in zdravijo kožo; uravnavajo krvni sladkor in blažijo diabetes in še mnogo več, zato jih poleti, ko so na voljo, vsakodnevno uvrstite na svoj jedilnik.

Dober tek!

PREBERITE TUDI: Vse to so neverjetne koristi zelišča, ki raste na vsakem vrtu

 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj