Kaj je ferulinska kislina?

V svetu kozmetike obstaja veliko kislin, ki so namenjene negi kože in različnim težavam s kožo – verjetno najbolj poznate alfa- in beta- in poli-hidroksi kisline in (pogojno) vlažilno hialuronsko kislino. Vendar so izdelki s ferulinsko kislino zelo podcenjeni, saj je ta antioksidant znan po dokazani sposobnosti, da druge sestavine v vaši negi delujejo bolje, hitreje in učinkoviteje.

Je izjemen antioksidant, ki pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, ki lahko nastanejo zaradi prekomernega izpostavljanja soncu in drugimi vplivi okolja. Ferulinska kislina ne odpravlja le hiperpigmentacije in pustega tena kože, temveč deluje tudi kot ojačevalec učinkovitosti drugih sestavin za nego kože, kot sta vitamina C in E.

Ferulinska kislina kot surovina je v obliki kristalnega prahu, ki je pri sobni temperaturi netopen v vodi, pri višjih temperaturah vode pa doseže topnost. Topna je tudi v drugih vrstah topil.

Nahaja se v rastlinah

Ferulinsko kislino v naravi najdemo v stenah rastlinskih celic. Samostojno nima tako dobrega učinka, kot če je v izdelkih skupaj z drugimi antioksidanti, kot sta vitamina C in E. Raziskave, kot je študija iz leta 2005, objavljena v reviji The Journal of Investigative Dermatology, so namreč pokazale, da je ena od največjih prednosti ferulinske kisline njena sposobnost stabilizacije več drugih sestavin, kot sta vitamina C in E, tako da lahko dlje časa delujejo, ne da bi izgubile svojo učinkovitost.

Deluje proti prostim radikalom

Ferulinska kislina je fenolni antioksidant (prestreza škodljive vodikove radikale). Raziskave so pokazale, da ima samostojno blagodejne učinke na kožo, hkrati pa povečuje stabilnost drugih antioksidantov, kot sta vitamina C in E.

Raziskave kažejo, da zavira nekatere sprožilce prekomerne pigmentacije kože, zaradi česar je idealno dopolnilo izdelkom, ki so namenjeni izenačevanju tena kože. Na splošno deluje tako, da pomaga pri zaščiti kože pred napadi iz okolja – tako ima tudi pomembno fotoprotektivno vlogo, zaradi česar je dobrodošel dodatek v formulacijah za zaščito pred soncem.

PREBERITE TUDI: Kaj je niacinamid in zakaj bi ga morali uvesti v svojo nego

Blaži stranske učinke kemičnih pilingov

Ferulinska kislina se lahko uporablja v kemičnih pilingih visoke koncentracije, ki so na voljo pri dermatologih, kjer se običajno kombinira z drugimi kislinami, kot sta npr. glikolna in mlečna, da se odpravijo znaki fotostaranja. Pomirjujoče delovanje ferulinske kisline pomaga zmanjšati stranske učinke takšnih pilingov, ki lahko precej dražijo kožo.

Dokazano je, da je ferulinska kislina najučinkovitejša pri izboljšanju rezultatov drugih antioksidantov, če se uporablja v koncentracijah med 0,5 % in 1 %, več pa bolj poredko, saj lahko formulacija izdelka dobi neželeno barvo.

Zmanjšuje vnetne procese kože

Pregled študij iz leta 2018 je pokazal, da je ferulinska kislina učinkovito protivnetno sredstvo. Kot taka lahko umiri vnetja in prispeva k zdravljenju naslednjih kožnih težav: akne, hiperpigmentacija, seboroični dermatitis.

Poveča učinkovitost mikroneedlinga

Ferulinska kislina poveča učinkovitost mikroneedlinga, kozmetičnega postopka, pri katerem se v kožo vtikajo drobne sterilizirane igle, da se spodbudi proizvodnja kolagena in elastina. Kolagen in elastin sta beljakovini, ki pomagata ohranjati prožnost in napetost kože.

V študiji iz leta 2020 je bila raziskana učinkovitost ferulinske kisline in mikroneedlinga kot odpravljanja znakov fotostaranja – ugotovila je, da je piling kože s ferulno kislino, ki mu je sledil mikroneedling, v primerjavi s samo ferulično kislino znatno izboljšal elastičnost kože.

Prav tako vam pri tej sestavini ne bo treba skrbeti za težave z draženjem ali občutljivostjo, saj ferulinsko kislino dobro prenašajo vse vrste kože, vključno z občutljivo kožo in kožo, nagnjeno k aknam. Zaradi svojih blagodejnih učinkov pa je še posebej primerna za vse, ki se spopadajo z utrujeno in pusto poltjo, temnimi podočnjaki in hiperpigmentacijo – kar pojasnjuje, zakaj jo običajno kombinirajo z vitaminom C, še enim antioksidantom, ki povečuje sijaj in izboljšuje ten kože.

Kje jo dobite?

Nahaja se v najrazličnejših izdelkih za nego kože, kot so serumi ali kreme; najpogosteje v kombinaciji z vitaminoma C ali E, retinolom ali resveratrol. Učinkovit izdelek lahko vsebuje približno med 0,5 do 3 % ferulinske kisline. Retinol je v kombinaciji s ferulinsko kislino praviloma v nočnih serumih in kremah; vitamin C in E ter resveratrol pa v dnevnih ali nočnih.

Idealna je tudi v izdelkih za zaščito pred soncem: izdelki za zaščito pred soncem s ferulinsko kislino pomaga učinkoviteje zaščititi kožo kot če je ne vsebujejo.

Izdelki za posvetlitev kože oz. odpravo hiperpigmentacije: ferulinska kislina lahko pomaga zmanjšati hiperpigmentacijo in izenačiti ten kože. Ti izdelki so na voljo kot kreme, serumi, tekočine za piling in pilingi.

PREBERITE TUDI: Kaj je azelainska kislina in kako lahko koristi vaši koži?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj